De sfeer op het terrein was heel relaxt; er waren geen security controles en het was mogelijk om heel de dag het luchthaven terrein op en af te lopen. Je kon zelf met je fiets het terrein op.


Bucureşti International Airshow & General Aviation Exhibition 2017

In mei 2017 maakten mijn vader en ik het plan om op 22 juli de Bucureşti International Airshow te bezoeken in Boekarest, RoemeniŽ. Vooraf was er weinig informatie te vinden over het evenement op internet, dat bestond uit een general aviation tentoonstelling en een vliegshow. Veel deelnemers werden pas een week van te voren officieel aangekondigd.
Op de ochtend van 22 juli namen we vanaf ons hotel een taxi richting het vliegveld. De taxi chauffeur zetten ons letterlijk voor de ingang neer, wat een hoop gescheld tussen de taxi chauffeur en een politie agent opleverde.
De show werd georganiseerd op het vliegveld van Bucureşti Băneasa. Dit was tot 1965 het enige vliegveld van Boekarest. Tot maart 2012 landde er nog commercieel vliegverkeer en sindsdien is het veld in gebruik voor general aviation verkeer. Verder is de MRO (Maintenance Repair and Overhaul) Romaero gevestigd op de luchthaven.Dornier Alpha Jet A OE-FAS van The Flying Bulls. (Maurits Niemeijer)


De vliegshow bestond uit een doorlopend programma en de meeste demoís waren twee keer te zien op deze dag onder de stralende zon met een temperatuur van 35 graden.De IAR 316B 72 is een
door Industria Aeronautică Rom‚nă in licentie gebouwde Aťrospatiale SA 316B Alouette III.


Lokaal product: IAR 99 Şoim 723 van de Roemeense Luchtmacht. (Maurits Niemeijer)


McDonnell Douglas F-15C Eagle  86-0161 van de USAF. (Maurits Niemeijer)


Lokaal formatieteam Icarii Acrobati, bestaande uit  YAK-52TWís N185YK, LY-WAW & LY-WAA. (Maurits Niemeijer)


Hungarian Air Force SAAB JAS-39C Gripen 38. (Maurits Niemeijer)


Romanian Aero Club Zlin 142ís YR-ZCC, YR-ZCE, YR-ZCF en YR-ZCM. (Maurits Niemeijer)


Romanian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-21 Lancer C 6305. (Maurits Niemeijer)


The Flying Bulls North American T-28B Trojan OE-ESA/138179. (Maurits Niemeijer)


Naast een van de Romaero hangaars staat een rij vliegtuigen in opslag, waar onder een Boeing 737-200 en een aantal MD-80ís. (Maurits Niemeijer)

 


Jihlavan Skyleader 600 YR-5296. (Maurits Niemeijer)

     

Credit: Maurits Niemeijer