Onbekend gebleven Marie JPM-03 Loiret “Flying Bïack”, waarvan we alleen het c/n 30 weten. (Rob Tempel)
 
 
Nadat de lokale afdeling van de Réseau de Sport de l'Air (RSA) op hun thuisbasis Brienne in 2016 en 2017 een succesvolle regionale Fly-In had georganiseerd, mochten ze in 2018 de Internationale RSA Fly-In organiseren. Dit evenement was voor het laatst in 1983 op Brienne gehouden. In die 30 jaar is er veel veranderd: toen zag je nog veel eigen ontworpen homebuilts, vaak opgebouwd uit een houten of staalbuis geraamte en bespannen met doek of triplex. Kunststof was nog een zeldzaamheid. Tegenwoordig zijn het ook in Frankrijk hoofdzakelijk toestelletjes die als quickbuilt bouwpakken worden aangeschaft en door de eigenaar samengebouwd worden. De meeste zijn van kunststof of aluminium. Ook is het aantal bezoekende toestellen lager dan toen. Dit jaar waren er ruim 200 ingeschreven, terwijl er vroeger vele honderden aanwezig waren.
 
 

Eén van de weinige Nederlanders: Van’s RV-4 PH-SUM. (Jan Mangelschots)
 
 
Hoewel wat bescheidener van omvang, was het toch een heel geslaagd evenement met veel leuke deelnemers op een ruim vliegveld. Brienne is een voormalige luchtmachtbasis met een lange baan en voldoende ruimte om toestellen te parkeren. Wel werd een gedeelte van de toestellen ver weg geparkeerd. Om die te kunnen fotograferen, was een flinke wandeling over een betonnen taxibaan nodig, en dat is met een temperatuur van 35 graden best warm en vermoeiend. Door die hoge temperatuur was het sowieso lastig om mooie foto's te maken. Bij veel toestellen gingen de cockpitkap of de deuren al direct na de landing open om wat frisse lucht binnen te laten. Als een toestel geparkeerd was, bleef alles vaak open staan of werd er een cover over de cockpit getrokken om het interieur te beschermen tegen de brandende zon. Het voordeel van de hitte was wel dat het in heel Frankrijk goed vliegweer was en er arriveerden aardig wat toestellen uit andere departementen van het land. Het aantal buitenlandse bezoekers bleef wat achter, onder andere doordat het in Engeland vrij slecht weer was.
 
 

Uit 1948 stamt deze Mauboussin 125 Corsaire F-PCES. (Rob Tempel)


Eén van de leukste en waarschijnlijk het oudste toestel, was de Mauboussin 125 Corsaire. Een ontwerp uit de jaren dertig met twee open zitplaatsen achter elkaar, waar er nog een paar van vliegen. De F-PCES had een paar dagen eerder zijn eerste vlucht na een jarenlange restauratie gemaakt. Hoewel de Mauboussin vroeger door diverse fabrikanten in serieproductie gebouwd is, is dit toestel nu als homebuilt geregistreerd. Men is druk bezig een tweede Mauboussin te restaureren; de romp en enkele andere onderdelen waren tentoongesteld in een hangaar. Ook het ontwerp van de Great Lakes 2T dubbeldekker is van voor de tweede wereldoorlog, maar de aanwezige N371PF is een homebuilt versie uit de jaren zeventig. Je komt ze niet zo vaak tegen en dit exemplaar kwam uit Duitsland. Er waren meer leuke oldtimers aanwezig, waarbij vooral de F-HHMB, een Cub op drijvers, nogal opviel in de gortdroge omgeving. Andere bijzondere toestellen waren de Ryan Navion en de Porterfield. Van beide Amerikaanse types vliegen er maar een paar in Europa. Leuke youngtimers waren o.a. een aantal Wassmer's en twee Beechcraft modellen. De SOCATA Rallye begint zo langzamerhand ook zeldzaam te worden; van de vier aanwezige exemplaren kwamen er drie uit Duitsland. De Italiaanse Fournier RF-4D motorzwever die vorig jaar ook aanwezig was, was er nu ook weer en had een Fournier RF-5 meegenomen.Grinvalds G-801 Orion F-PJDL. (Rob Tempel)


Roussoulieres CR-02 Charly F-PCRM. (Rob Tempel)


Een Franse Fly-In kan natuurlijk niet zonder Jodels. Er waren er zo'n 30 aanwezig van allerlei types, bouwjaren en uitvoeringen. Ongeveer de helft waren zelfgebouwde exemplaren, de rest was door verschillende fabrikanten in elkaar gesleuteld. Van de grote Jodel D.140 waren drie exemplaren aanwezig, waarbij de verschillen van de diverse uitvoeringen opvielen.

Bij de homebuilts waren ook een aantal leuke toestellen te zien. Een modern ontwerp is de Tissot-Charbonnier Océanair, een vrij groot toestel wat nogal op een Robin DR 400 lijkt. Opvallende verschijning was de Grinvalds Orion, een forse vierzitter met een duwpropeller. Ook voorzien van een duwpropeller maar heel wat kleiner, is de Pujolle/DragonFly Agrion, een open kistje met twee zitplaatsen naast elkaar. Volgens het Franse register is de F-PCRM een Roussoulieres CR-02 Charly maar hij lijkt wel héél erg veel op een standaard Piper Cub. Goed vertegenwoordigd met diverse types waren de ontwerpen van Pottier, Dyn'Aero en Colomban. Ook Amerikaanse ontwerpen waren aanwezig. Zowel van de Van's als van de canards van Rutan waren er een stuk of tien in diverse uitvoeringen te zien. Een andere “eend” was de Claren Ente uit Duitsland.Aeronca 11AC Chief F-PACF uit 1951 was in het verleden ingeschreven als OO-TWT. (Rob Tempel)


Great Lakes 2T-1A-2 N371PF. (Rob Tempel)


In het verslag zijn alle toestellen opgenomen die tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag aanwezig waren. Helaas is het ook nu weer niet gelukt om van alle homebuilts een registratie te achterhalen. Bij sommige kisten die zijn ingeschreven in het niet openbare MLA-register (twee cijfers van het departement – twee of drie letters plus een apart callsign in de F-J . . . reeks) is die alleen in de cockpit te vinden en het is niet altijd mogelijk om daar te kijken. Later op zaterdag en op zondag zouden er nog ruim 100 toestellen binnen zijn gekomen. De grote hangaar was deze keer niet toegankelijk, maar zo te zien was daar niet al te veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Een kleinere hangaar ging wel even open, maar dat bleek een opslag van landbouwwerktuigen te zijn. De Noratlas en Neptune stonden ook nog achter een stevig hek elders op het veld.
Pennec-Lucas PL-5 Dieselis F-PDIT met een Isuzu turbo diesel motor en de uit dit model ontwikkelde Pennec Gaz’Aile II SP-2 F-PHRA die kan worden uitgerust met een Peugeot diesel of benzine motor. (Rob Tempel)
 
De bezoekende piloten konden diverse prijzen winnen. Wij zijn niet bij de prijsuitreiking geweest, maar op de site van de RSA staat het volgende overzicht:
 
Trophée Pierre Lacour:  ULM Gazaile2 71-QX de Jean-claude Dechaume    
Trophée Kit Jean Grinvalds:  Vans RV-9A F-PRVN de Michel Gérard    
Trophée CNRA Jean Délemontez:  Banbi MC-100 D-EVES de Resch Bernhard    
Trophée Aviation Écologique Michel Colomban:  Luciole MC-30 F-PIUP de Bernard Mucherie    
Trophée RSA Europe Paul Bourlange:  Océanair TC-180 F-PAKO de Air Campus Troyes    
Trophée Prototype Jean Pottier:  ULM EXIA 33-AOU de Arnaud ABT    
Trophée Construction Jeune:  Montana 82-OG du Club RSA AAMCA Montauban    
Trophée Restauration:  Mauboussin Corsaire Type 125 F-PCES de Robert Collin    
Trophée RSA Élégance:  Rutan Cozy F-POSO de Alain Raposo    
Trophée Marcel Jurca:  Prototype Delta D2 F-PDHZ de Bart Verhees    
Trophée RSA Longue Distance:  Pottier P.230S F-PACS de Éric Jacquet    

Tenslotte onze dank aan de organisatoren voor de geboden faciliteiten! (RT)

(h) = inside hangar

D-ECDC Claren Ente Ki 1      
D-EHBB SOCATA M.S. 893A Rallye Commodore 180      
D-EHSF Wassmer WA.40 Super IV      
D-ELRT SOCATA M.S. 894A Minerva 220      
D-EODC SOCATA M.S. 892A Rallye Commodore 150      
D-EOSI Wassmer WA.40A Super IV      
D-EVES Colomban MC 100 Banbi      
D-FACE Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter (Para dropping)    
D-MPPV EEL ULF-2      
D-MRFJ EEL ULF-2      
D-MZWO EEL ULF-2      
F-AYJF Ryan Navion A      
F-AYRJ Porterfield CP-65 Collegiate      
F-AZRD North American AT-6D Texan “59620/TA-620”    
F-BHXK Jodel D 112      
F-BIZH SAN Jodel D 140A Mousquetaire      
F-BJZF Jodel DR 1050 Ambassadeur      
F-BNRI Beech A23-24 Musketeer Super III      
F-BOBE Wassmer WA.41 Baladou      
F-BPTN Wassmer Super WA.421-250 Prestige      
F-BRVI CEA DR 360 Chevalier      
F-BXQT Reims/Cessna FR150M      
F-GAEJ Robin DR 400/180 Régent      
F-GAOV Robin DR 400/140B Major 80      
F-GBXN SOCATA Rallye 110ST Galopin      
F-GGJJ Robin DR 400/180 Régent      
F-GIKD Robin DR 400/180 Régent      
F-GIKO Robin DR 400/120 Dauphin 2+2      
Wassmer WA.41 Baladou F-BOBE en de wat modernere WA.54 Atlantic F-GPCO, destijds het eerste in serie gebouwde vliegtuig dat van composietmateriaal werd vervaardigd. (Rob Tempel)
Rutan Cozy Mark IV F-POSO. (Rob Tempel)


Nicollier HM.700 Ménestrel II F-PFHM, een populair amateurbouw toestel. (Rob Tempel)
 

F-GJOM Piper PA-28-181 Archer II      
F-GKQY Robin DR 400/120 Dauphin 2+2      
F-GLDD Robin DR 400/140B Dauphin 4      
F-GNEV Mudry CAP 10BK      
F-GORH Robin DR 400/160 Major      
F-GOVD Robin DR 400/180 Régent      
F-GPCO Wassmer WA.54 Atlantic      
F-GPHF Mooney M.20J 205      
F-HCBC SAN Jodel D 140R Abeille “510”    
F-HGTL Cirrus SR20      
F-HHMB Piper PA-18-150 Super Cub (floatplane)      
F-HJLL Aerospool WT9 Dynamic LSA      
F-PACF Aeronca 11 AC Chief      
F-PACS Pottier P.230S Panda      
F-PAIA Nicollier HN.700 Ménestrel II      
F-PAKO Tissot-Charbonnier TC-180 Océanair      
F-PAKV Europa AL Europa XS      
F-PALI Europa AL Europa      
F-PANZ Jodel D 113      
F-PATU Piel CP.323 Super Emeraude      
F-PBJM Pennec Gaz'Aile II      
F-PBPF Jodel D 150 Mascaret      
F-PCBY Rutan Long-Ez       
F-PCCU Jodel D 112 Club      
F-PCES Mauboussin 125 Corsaire      
F-PCMO Jodel D 20 Jubilé      
F-PCRM Roussoulieres CR-02 Charly      
F-PDHZ Verhees Delta 2B      Piel CP.323 Super Emeraude F-PATU. (Rob Tempel)


Toscas Lancair LCT-230 F-PNJL. (Rob Tempel)


Pujolle/DragonFly Agrion 45-AJX. (Rob Tempel)


Ryan Navion A F-AYJF werd in 1948 gebouwd. (Rob Tempel)
 

F-PDIT Pennec-Lucas PL-5 Dieselis      
F-PDLQ Marie JPM-01 Médoc      
F-PDYT Turquetil TYT-01      
F-PEJV Jodel D 119      
F-PFHM Nicollier HM.700 Ménestrel II      
F-PGAZ Pennec Gaz'Aile SP-2      
F-PGDL Deroche Girodon G.D.01 Leader      
F-PGKL Europa AL Europa XS      
F-PGVR Piel CP.30A Emeraude      
F-PHCM Dyn'Aero MCR 01Sportster      
F-PHRA Pennec Gaz'Aile II SP-2      
F-PHRS Piel CP.320 Super Emeraude      
F-PIHV Jodel D 119      
F-PINA Jodel D 112      
F-PIUP Colomban MC 30      
F-PJCM Piel CP.215 Pinoccio      
F-PJDL Grinvalds G-801 Orion      
F-PJEA Dyn'Aero MCR 01 VLA      
F-PJJC Rutan Varieze      
F-PJJL Nicollier HN.700 Ménestrel      
F-PJLN Chouchen NL01      
F-PJLV Pottier P.270S Hamster      
F-PJUL Jodel D 18      
F-PJXD Jodel D 112 Club      
F-PJXH Jodel DR 100A Ambassadeur      
F-PKAF Dyn'Aero MCR 4S 2002      
F-PKCF Piel CP.1320 Saphir      B&F Technik FK-14B Polaris 62-ADA/F-JXRL. (Rob Tempel)


Deroche-Girodon G.D.01 Leader F-PGDL. (Rob Tempel)


SAN Jodel D 140R Abeille F-HCBC vloog voorheen bij de Franse Luchtmacht als 510. (Rob Tempel)


North American AT-6D Texan F-AZRD/59620/TA-620. (Rob Tempel)
 

F-PLAU Pena Bilouis      
F-PLCD Ollivier CO-03 Collivier      
F-PLDA CAP X2      
F-PLDS Rutan Cozy      
F-PLTS Lancair 320      
F-PLVM Tissot-Charbonnier TC-180 Océanair      
F-PMCC Piel CP.320 Super Emeraude      
F-PMPZ Rutan Varieze (diesel)      
F-PMYL Van's RV-7      
F-PNEF Jodel D 150B Mascaret      
F-PNJL Toscas Lancair LCT-30      
F-PNNF Sonex      
F-PNVL Dyn'Aero MCR 01 Sportster      
F-POGA Piel CP.751 Béryl II      
F-POSO Rutan Cozy Mk.IV      
F-PPRC Péna Bilouis “Sky-Shaker”    
F-PPZD Jurca MJ-5 Sirocco      
F-PRDS Rutan Long-EZ      
F-PREM Van's RV-8 82956    
F-PREU Pottier P.220 S Koala      
F-PRLP Marie JPM-01 Médoc      
F-PRMA Nicollier HN.434 Super Ménestrel      
F-PRMJ Jodel D 18      
F-PRMR Stern-Mallick SM Vega      
F-PRNV Rutan Long-EZ      
F-PROJ Jodel D 150/120 Mascaret      
F-PRVN Van's RV-9A      

 


Croses LC.6 Criquet F-PYLF & Croses CLP 28-AHA. (Rob Tempel)
Amateurbouwversie van de bekende Mudry CAP 10: CAP X-2 F-PLDA. (Rob Tempel)


Piper PA-18-150 Super Cub F-HHMB uit 1977. (Rob Tempel)
 

F-PSJP DRL S-250      
F-PSLR Dyn'Aero MCR 01      
F-PSSA Jodel D 119      
F-PTBG Van's RV-4      
F-PTCR Dyn´Aero CR-120      
F-PTIS Tissot-Charbonnier TC-120 Océanair      
F-PUCE Dyn'Aero MCR-01      
F-PVDN Colomban-Robin CR.100      
F-PVIB Jodel D 140C Mousquetaire      
F-PVRJ Dyn'Aero MCR 4S 2002      
F-PVSG Dyn'Aero MCR 4S 2002      
F-PYCL Colomban MC 100 Banbi “5”    
F-PYET Jodel DR 1051M-1 Sicile      
F-PYFQ Max Plan MP.205 Busard      
F-PYHM Piel CP.751 Béryl      
F-PYIH Heintz Zenith 125      
F-PYLF Croses LC.6 Criquet      
F-PZAV Van's RV-4 “4238“    
F-PZCH Zenair CH-640 Zodiac      
F-PZPT Jodel DR 100 Ambassadeur      
F-PZRX Rutan Long-EZ      
F-PZTB Jodel DR 1050M-1 Sicile Record      
F-PZTE Jurca MJ.2E Tempète “43”    
F-PZZZ Neico Lancair 320      
(F- . . . .) Mauboussin  129 (fuselage in tent; c/n. 199)    

 

Sportavia/Fournier RF-4D I-BPLQ. (Rob Tempel)


Een zeldzame verschijning in Europa, deze Porterfield CP-65 Collegiate F-AYRJ uit 1940. (Rob Tempel)


Beech A23-24 Musketeer Super III F-BNRI uit 1966. (Rob Tempel)


Pena Bilouis F-PPRC. (Rob Tempel)
 

01-AHA Aerospool WT9 Dynamic F-J . . .    
01-WG Rans S.7 Courier F-JJKV    
02-AJB Aeroprakt A22L2 F-J . . .    
02-HB III Sky Arrow 500TF F-JCJX    
05-NO Lomac ? or Flight Design Storch F-J . . . (h)    
10-OM Air Creation Tanarg F-J . . . (h)    
16-MM Magni Gyro F-J . . .    
16-PE Aeropro Fox Eurofox F-J . . .    
28-AHA Croses CLP F-JPHJ    
28-ZV Remos G3 Mirage RS F-JPEK    
31/44-GK Nord 2501 Noratlas French AF (Stored)    
33-AOU Arnaud Exia F-JCDC    
35-AOC Jodel D 18 F-J . . .    
42-QP AirLony Skylane F-J . . .    
45-AJX Pujolle/DragonFly Agrion F-J . . .    
48-ZB  P´titAvion F-J . . .    
51-RW ATEC Zephyr 2000 F-JKIH    
54-ABX Alpi Aviation Pioneer 300 Kite F-JVEB    
57-ABE ICP MXP-740 Savannah F-J . . .    
57-RV Aero Services Guépy  F-JGEQ    
59-DOB Rand Robinson KR.2S F-JBVN    
59-DPP ATEC 212 Solo iO F-J . . .    
59-TH Rans S.7 Courier F-JCBU    
59-XJ Urban Air UFM-13 Lambada F-J . . .    
60-YB JMB Aircraft VL3 Evolution F-JZNQ    
61-MF Aviasud AE209 Albatros F-J . . . (h)    
62-AOA  B&F Technik FK-14B Polaris F-JXRL    
71-QX Pennec Gaz'Aile II F-JBAL    
78-AHN Asso V Champion F-J . . .    
82-OG Best Off Nynja Montana F-JBUR    
84-GE Dyn´Aero MCR 01 UL F-JJQT    
89-KE Jokair Maestro 2 F-J . . .    
89-PD Denney Kitfox IV-1200 F-JZWX    
. .  - . . . Aerospool WT9 Dynamic F-JBJU    
. .  - . . . Flight Design CT SW F-JTRI    
. .  - . . .  Marie JPM-03 Loiret F-J . . . (c/n. 30)    
. .  - . . . Marie JPM-06 Drakkar F-J . . .    
. .  - . . . WDFL Fascination F-J . . .    
147563/563 Lockheed SP-2H Neptune Marine (Stored)    Jodel D 20 Jubilé F-PCMO. (Rob Tempel)


Uit 1977 stamt deze Jurca MJ.2E Tempête F-PZTE in militaire outfit. (Rob Tempel)


SOCATA M.S. 894A Minerva 220 D-ELRT. (Rob Tempel)
 

G-AYGG Wassmer Jodel D 120 Paris-Nice      
G-BAKR SAN Jodel D 117      
G-BCLU SAN Jodel D 117      
G-BJOT SAN Jodel D 117      
G-BKCV EAA Acrosport II      
G-BKJS Jodel D 120A Paris-Nice      
G-BOMZ Piper PA-38-112 Tomahawk      
G-BXVU Piper PA-28-181 Warrior II      
G-BYFM Jodel DR 1050M-1 Excellence (replica)      
G-CDMN Van's RV-9      
G-CESW Flight Disign CT-2W      
G-CEYK Europa Aviation Europa XS      
G-CGSK Evektor EV-97 Eurostar      
G-CILL  BRM Bristell NG5      
G-CPCD CEA Jodel DR 221 Dauphin      
G-CTDH Flight Design CT-2K      
G-CUBW Wag-Aero Sport Trainer CUBy      
G-OABB SAN Jodel DR 1050 Mascaret      
G-RVST Van's RV-6      
I-BPLQ Sportavia/Fournier RF-4D      
I-RFOS Sportavia/Fournier RF-5      
LX-INT Rutan Cozy 111 Canard      
LX-NIE Nieuport 28 (replica)      
N371PF Great Lakes 2T-1A-2      
N450LH Beech 95-B55 Baron      
OE-CCM Lancair 390      
OO-157 Van's RV-7A      
OO-E10 Fly Synthesis Wallaby (h)    
OO-G67 Dyn'Aero MCR-01 ULC       
OO-KLX Piper PA-28-181 Archer III      
PH-4L8 Pipistrel Virus 912SW 100      
PH-AML Cessna 182R Skylane      
PH-SUM Van's RV-4      
PH-TBJ Brändli BX-2 Cherry      

     

Credits: Henk Duivenvoorden, Rob Tempel