Tekst en foto's: André Wadman

 
 

F-AYBF, Bristol Fighter F2B (replica)
 
 

Dit voorjaar ben ik met Jos Vervoort en deze keer ook met Kees van Boven afgereisd naar La Ferté Alais, een vliegveld ten zuiden van Parijs. De meeting hier wordt elk jaar op eerste Pinksterdag en de zaterdag ervoor gehouden. Vrijdag zijn we via Brussel eerst naar Charles de Gaulle gereden om daarna, met een tussenstop op Le Bourget, ons hotel op te zoeken. Alhoewel de andere luchthavens en vliegvelden tijdens deze trip van vier dagen ook zeer de moeite waard waren, beperk ik me in dit verslag tot La Ferté Alais.

 

La Ferté Alais lag op een klein half uur rijden van ons hotel en van hotelkamer tot lopen tussen de vliegtuigen kostte slechts drie kwartier. Parkeren en kaartcontrole waren perfect georganiseerd. De voorzieningen voor spotters, fotografen en geïnteresseerden zijn perfect op La Ferté. Ruim opgezet, veel toestellen die ook bijna allemaal vliegen, lage hekken, prima fotografeermogelijkheden en de zon aan de goede kant: achter je. La Ferté heeft één grasbaan, waardoor jets en groter materiaal er niet kunnen landen. Het is geen fly in, waardoor er weinig bezoekend General Aviation verkeer is.

 

Fotograferen gaat zoals gezegd perfect: lage hekken, een mooie groene achtergrond, op zo’n 50 meter afstand van de taxibaan en 100 meter van de landingsbaan. Voordeel van één baan is dat je nauwelijks iets mist. En het merendeel van de vliegtuigen die op de static staan, vliegt ook!
 
 

F-AZAV, Albatros C2 (replica)
 
 

Rondvluchten werden dit jaar uitgevoerd met een Harvard, een Travelair tweedekker, diverse moderne helikopters, een Junkers 52 en een Antonov 2.

 

Rond één uur startte het vliegprogramma dat begon met vliegtuigen uit de begintijd van de luchtvaart. Dit werd dan snel opgevolgd door de toestellen uit tweede wereldoorlog en daarna een grote show die zich afspeelde in de Vietnam tijd. Tussendoor zat er dan zo nu en dan wat moderner materiaal. De vliegshow eindigde rond 6 uur met dit jaar de Alpha Jets van de Patrouille de France. Alles ging in een razend tempo, stiltes vielen er niet.F-AZCY, Royal Aircraft Factory SE-5A (replica)

 

De Sécurité Civile France gaf een mooie demo met een CL-415, een Firecat (Tracker met turboprops) en een EC-145 helicopter. Formaties van 7 Stearmans, 7 Harvards en 10 stuks Bücker tweedekkers zie je ook niet zo vaak, hier wèl! Even een kleine vergelijking met Oshkosh: ook hier zie je drie Skyraiders tegelijk!

 

Ik heb ca. 500 foto’s gemaakt en het fotoverslag zegt genoeg denk ik. Voor de toegangsprijs van €. 25,00 per dag krijg je beslist waar voor je geld. Voor een bezoek aan de static betaal je €. 5,00 extra. Parkeren is €. 10,00 per auto. Het wegrijden gaat wat chaotisch, maar om 20:00 uur was het terrein al redelijk leeg.29, Dassault Rafale M


F-AZCE, Pilatus P2-06


F-AZDP, Douglas AD-4N Skyraider


F-AZFN, Douglas AD-4N Skyraider


F-AZHK, Douglas AD-4N Skyraider


F-AZYI, Bréguet 1050 Alizé


F-AZYI, Bréguet 1050 Alizé, formation


F-AZXR, Hawker Hurricane Mk IIA


F-AZKM, North American Rockwell OV-10B Bronco


F-AZKT, Dassault MD-311 Flamant, formation


F-AZGE, Dassault MD-312 Flamant


F-AZKT, Dassault MD-311 Flamant


Zes Britse Yakovlev YAK-50’s in formatie


F-ZBFS, Canadair CL-415


F-ZBEY, Grumman (Conair) S-2T Turbo Firecat


F-ZBPX, Eurocopter EC 145


D-FKME, Antonov An-2T


F-AZGR, Boeing N2S-3 Kaydet


F-AZJS, Supermarine VS389 Spitfire PR19


F-AZJU, CASA 352L (Ju-52/3m)


HB-HOP, Junkers Ju-52/3mg4e


F-AZMB, Caudron G III


F-AZKU, Curtiss P-40N Warhawk


F-AZLY, Yakovlev Yak-3UA


F-AZNN, LET C-11 (Yakovlev Yak-11)


F-AZRA, Morane Saulnier MS505 Criquet (Fieseler Fi-156C-3 Storch)


F-AZXJ, Hawker Sea Fury FB11


F-AZXJ, Hawker Sea Fury FB11, formation


F-AZSB, North American P-51D Mustang


F-AZZM, North American AT-6B Texan/Zero conversie


F-BKOI, Morane-Saulnier MS733 Alcyon


F-GIXS, Boeing 737-3H6(F)
 

F-TGCJ, Extra EA-330SC


F-HDVD, Boeing PT-17 Kaydet


F-HLEA, North American AT-6 Texan


F-MJBI, Eurocopter EC-145


F-PBRI, Bücker Bü-133C Jungmeister


G-CCVH, Curtiss Hawk 75A-1


G-GLAD, Gloster Gladiator Mk2


N21FS, Beech 3NM Expeditor


N223CM, Beech D18S


N431HM, Douglas DC-3C-S1C3G


NC4419, Travel Air 4000


F-AZBQ, North American T-6G Texan


G-JYAK, Yakovlev Yak-50


F-AZHD, North American NA-68 (replica)


F-AZAJ, Morane Saulnier MS138 Ep.2

 
 

Credits: André Wadman