De klok is weer een uur terug, het wordt weer vroeger donker en de eerste najaarsstorm is alweer gepasseerd. Met andere woorden de winter is in aantocht. Tijd om de foto's van het afgelopen seizoen uit te gaan zoeken voor de meesten onder ons. De komende maanden zal er dus minder gefotografeerd worden op Schiphol en de redactie zal dus minder foto's ontvangen voor deze rubriek. De leuke visitors laten zich niet afschrikken door de winter en zullen dus zeker komen. We hopen dat de lezers de foto's die toch gemaakt zullen worden, naar het bekende adres zullen sturen. De oktober highlights:


 


De tweede Embraer  ERJ 190 van Denim Air, de PH-DNB, heeft maar kort voor Royal Air Maroc gevlogen. Na een poosje werkeloos op Schiphol Oost gestaan te hebben, werd de kist naar Woensdrecht overgevlogen om in het kleurenschema van de nieuwe operator gespoten te worden . . . . ; zie verderop in deze rubriek. (Arjen Weterings, 6 oktober 2013)


De PH-OYI is de eerste Boeing 767-304ER die van het nieuwe TUI-kleurenschema is voorzien. Daarbij is besloten de naam Arkefly te wijzigen in alleen Arke. 
Deze winter zullen alle Arkefly kisten van het nieuwe kleurenschema en de Arke titels worden voorzien. (Raymond Karsten, 7 oktober 2013)Op Schiphol-Oost was deze maand weer een leuke bizjet te zien in de vorm van Boeing 737-7JY BBJ N1TS van First Virtual Aviation LLC te zien.
(Raymond Karsten, 16 oktober 2013)Voor een fotoshoot met de kisten van de Kustwacht werd de F-AZKM,  een OV-10B Bronco van Association des Avions Anciens de la Drome ingehuurd. De air to air foto's werden gemaakt door de beroemde Japanse air to air fotograaf Katsuhito Tokunaga. (Raymond Karsten, 16 oktober 2013)


Niet voor de eerste keer dit jaar, maar wel een welkome visitor was het bezoek van de ZD952 een Lockheed L-1011-385 van de Royal Air Force. De Royal Air Force is nog de enige gebruiker van de Tristar KC1. Tot begin volgend jaar zal 216 squadron ermee blijven vliegen, voordat het doek definitief valt .
(André Falk, 19 oktober 2013)De Bombardier onderhoudsfaciliteit op Schiphol Oost levert de laatste tijd leuke bezoekers op. Highlight voor de maand oktober was het bezoek van de OK-1, een BD-700XRJ van de Republic of Botswana. (Adriaan Elligens, 19 oktober 2013)Volgende klant bij Bombardier was de B-95959, eveneens een BD-700 XRS voor een doorsmeer beurtje. (Andre Falk, 20 oktober 2013)


Een Cargo maatschappij die niet zo vaak op Schiphol wordt gezien, is Silkway Azarbaijan Cargo. Op een vrachtcharter vanuit Baku werd de 4K-SW800, een
Boeing 747-4R7F ingezet. (André Falk, 20 oktober 2013)Nadat Embraer ERJ 190 PH-DNB vanuit Woensdrecht was teruggekeerd, bleek dat de nieuwe operator het Equatoriaanse TAME te zijn. Zijn verblijf op Schiphol was hoofdzakelijk in hangaar 73, maar gelukkig kon de PH-DNB tijdens een testvlucht in zijn nieuwe kleurtjes gefotografeerd worden.
(Peter Heeneman, 26 oktober 2013)We sluiten de maand oktober af met een foto van het bezoek van de Israëlische Gulfstream  IV-SP 4X-CPX van Arkia Airlines aan onze nationale luchthaven.
(André Falk, 27 oktober 2013)

     
 

Credits: Peter Heeneman