Nadat alle bruikbare onderdelen er uit en er af gehaald zijn, worden de restanten Boeing 747-406BC’s PH-BFF, PH-BFR en Airbus A340-311 F-GLZI gesloopt bij de firma AELS op Twente. (Henk Wadman, 30 maart 2018)


- AELS: Bij de firma Aircraft End of Life Solutions op Twente arriveerde op 11 december 2017 KLM Boeing 747-406BC PH-BFR en die werd op 3 februari 2018 gevolgd door de PH-BFF. Beide machines zullen ontdaan worden van alle bruikbare onderdelen en daarna gesloopt worden. In een grote hal met een vloeroppervlak van 2.500m² is een enorm onderdelen magazijn voor deze onderdelen ingericht.
AELS was ook verantwoordelijk voor de sloop van een Swiss Airbus A340, de twee Minoan Fokker 50’s op Maastricht en een Boeing 757 van Vim Airlines op Hahn in 2016. Op 19 en 22 januari 2018 arriveerden twee Air France Airbus A340’s op Twente: F-GLZI & F-GLZR.
Omdat de vraag naar onderdelen voor toestellen van het formaat Boeing 737 en Airbus A320 wereldwijd erg groot is, zal men zich in de toekomst vooral op deze types richten.

- ANTONOV:
In de vorige editie van het Nederlands Luchtvaartnieuws hadden we de boel een beetje door elkaar gehaald. Hier de correcte versie: Al vele jaren stond de romp van Antonov AN-2P DM-SKG in opslag in een shelter op vliegveld Twente. Een groep kunstenaars kreeg het toestel in bezit en is van plan het gedurende tien jaar op een dak aan de Hoge Bothofstraat 166 in Enschede te gaan plaatsen. Totdat de benodigde omgevingsvergunning verkregen is, staat de Antonov bij Studio Complex aan de Kromhofbleekweg in Enschede.

- AUTOGYROSCHOOL HILVERSUM: Werd agent voor Nederland en België voor de twee persoons Cicaré helikopter uit Argentinië, die uitgerust is met een 135pk leverende Rotax motor.
 
 

Aviodrome US-2N Tracker 151 verloor het KLM kleurtje en kreeg het vertrouwde MLD schema weer terug. (Berend Jan Floor, Lelystad, 28 april 2018)


Douglas C-54A Skymaster “NL-316” (PH-DDY) wordt gereed gemaakt voor een spuitbeurt bij de firma Satys op Lelystad en krijgt KLM kleuren.
(Johan Hetebrij, 31 augustus 2018)


- AVIODROME:
De in Netherlands Government Air Transport als “NL-316” gespoten Douglas C-54A Skymaster PH-DDY is toe aan een verfbeurt en ter voorbereiding daarvan werd het toestel eind juni al voor een klein deel gereed gemaakt op Lelystad. Na de spuitbeurt in KLM kleuren bij de firma Satys, kan het vliegtuig dan weer een hele tijd mee. Op 28 augustus werd de Skymaster versleept richting Satys.
Tracker 151 kreeg eind maart de MLD kleuren weer terug en ziet er piekfijn uit!
De bouw van een De Havilland DH.9 replica voor het jubileum van de KLM vordert gestaag in de T2-hangaar en men wil het vliegtuig volgend jaar presenteren aan het publiek.

 De Fokker D.VII replica in aanbouw in de hangaar van het Aviodrome. (Berend Jan Floor, Lelystad, 7 april 2018)


- BEECH: Al vele jaren bivakkeert Beech 95-B55 Baron OO-CGH op vliegveld Midden Zeeland en volgens de laatste berichten gaat het toestel gesloopt worden. De ex RLS Beech F33C Bonanza PH-BNC (CJ-132) werd indertijd verkocht als G-BTSK en later N249A. Rond 8 augustus 2018 vloog het toestel van de Verenigde Staten naar Uetersen in Duitsland en staat daar nu gestationeerd.
 


Beech 95-B55 Baron OO-CGH staat inmiddels al zo’n twintig jaar opgeslagen op Midden Zeeland en is maar zelden buiten de hangaar te zien.
(Kees Marijs, 22 mei 2018)- BOEING:
In Zwolle biedt Landstede MBO aan de Fuchsiastraat een opleiding voor luchtvaartdienstverlener aan. Eind mei 2018 werd het grootste deel van de romp van een KLM Boeing 747-406, die in opslag stond op het Spaanse vliegveld van Teruel, in delen overgebracht naar Zwolle en geïntegreerd in het gebouw. De romp beslaat de lengte van drie klaslokalen en is 6,2 meter breed. Het is ons nog onbekend om welke ex-KLM 747 het hier gaat. PH-BFC???
In oktober 2018 wil men starten met de voorbereidingen voor het plaatsen van een ex-Transaero Boeing 747 in de tuin van het Corendon Village Amsterdam hotel in Badhoevedorp.


- BROUSSARD:
Max Holste MH.1521C Broussard F-GIBN die in het verleden enige tijd in Nederland vloog en daarna in Duitsland verkocht werd, werd op 11 juni 2018 ingeschreven in het Amerikaanse register als N261BN
.
  CASA 1.131E Jungmann N628BJ,die in Nederlandse kleuren vliegt als “75”. Eigenaar is Doedo Schipper en het toestel had eerst een standaard ENMA Tigre motor, die later vervangen werd door een Lycoming. (Doedo Schipper via Doewe Pelleboer, Longmont, Colorado)


- CATALINA: Per 1 september 2018 werden de vliegoperaties met de Catalina PH-PBY vanaf Lelystad beëindigd en het vliegtuig zal helaas verkocht worden. Het besluit om ermee te stoppen heeft diverse oorzaken, die worden weergegeven in dit bericht dat de Stichting Vrienden van de Catalina in juli verspreidde onder haar donateurs: 

Het spijt ons u te moeten mededelen dat de Catalina in 2019 niet meer zal vliegen in Nederland. Na vele jaren komt hiermee een eind aan de aanwezigheid van belangrijk vliegend historisch erfgoed in ons land. In overleg is besloten om uiterlijk per 1 oktober 2018 de vliegoperatie met de Catalina te beëindigen. Door het defect van een motor werd deze datum eerder bereikt. De Catalina zal zeer waarschijnlijk naar het buitenland verkocht worden en weer gaan vliegen bij een  nieuwe eigenaar in het buitenland.

Na de langdurige stilstand sinds augustus 2017 is onze trots weer gereed om te gaan vliegen. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een bewijs van luchtwaardigheid uitgereikt en het trainen van de vliegers was begonnen. Om onder meer onderstaande redenen is het niet meer mogelijk om na dit seizoen op de huidige voet door te gaan:

De manier waarop wij tot nu toe met donateurs vlogen wordt sinds dit jaar door de overheid opeens als commercieel gezien, waardoor de mogelijkheden om de hoge kosten van een Catalina te financieren zijn afgesneden.
Het succes van de Catalina wordt gedragen door bevlogen bestuurders en ruim 60 trouwe vrijwilligers. Met name het gebrek aan nieuwe aanwas van gecertificeerde technici leidt tot een situatie waarbij meer en meer betaalde krachten ingehuurd zouden moeten worden om het onderhoud te doen en reparaties uit te voeren. Dit heeft een verder negatief effect op de vaste jaarlijkse kosten.

Wat ook niet bepaald meehielp was het feit dat motor 1 problemen gaf tijdens een trainingsvlucht op 2 augustus en de Catalina aan de grond moet blijven totdat een nieuwe motor per schip uit de Verenigde Staten is gearriveerd en deze is gemonteerd.

Het vliegtuig gaat naar het zich laat aanzien naar de Collings Foundation in de Verenigde Staten. Inmiddels is de politiek zich gaan bemoeien met de situatie; men is van mening dat dergelijk historisch erfgoed behouden moet blijven voor ons land. Mogelijk ontstaan hieruit nog nieuwe ontwikkelingen. De PH-PBY heeft tegenwoordig overigens een Squadron 7 embleem op de neus.
  


Lockheed F-104G Starfighter “D-8060” van het Koude Oorlog Museum op Teuge is eigenlijk een ex Luftwaffe exemplaar met serial 24+46.
(Bart Hoekstra, 21 april 2018)

 


- CESSNA:
Op Marktplaats wordt de in 1963 gebouwde Cessna 150F D-EFRH te koop aangeboden, die tot 26 juli 1982 ingeschreven was als N6508F (c/n. 15063008). De advertentie was tevens te vinden op AgriTrader.nl en www.vedderhoogezand.nl uit Hoogezand biedt de Cessna te koop aan.

- CIRRUS: Vanaf begin 2016 beschikt de brandweer op Rotterdam The Hague over de romp en vleugels van SR22 N6015K. De romp werd eerder dit jaar verplaatst van de kazerne naar de oefenplaats langs de startbaan.
 


De romp van Cirrus SR22 N6015K ligt tegenwoordig bij de brandweer oefenplaats op Rotterdam The Hague. (Pim Hesse, 6 juni 2018)


- CONVAIR: De Zuid-Afrikaanse firma Rovos Air had Convair 340 ZS-BRV (c/n. 215) geschonken aan het Aviodrome en tijdens een vlucht op 10 juli 2018 vanaf Pretoria –Wonderboom airport, bleek er een probleem met motor nummer één te zijn en het toestel verongelukte, waarbij het volledig vernield werd. De Convair was reeds in Martin’s Air Charter kleuren gespoten voor de ferryvlucht naar Nederland, die op 12 juli zou beginnen.
 Zo zag de in Martin’s Air Charter kleuren gespoten Convair 340 ZS-BRV er uit, voordat het noodlottige ongeval plaats vond. (Aviodrome)


- DDA:
Vanwege regelgeving van IL&T betreffende betalende passagiers voor rondvluchten en charters is DDA Classic Airlines bezig een AOC te verkrijgen. Luchtvaartbedrijven moeten beschikken over een Air Operator Certificate (AOC), dat vaststelt dat de onderneming beschikt over voldoende beroepsbekwaamheid en organisatie om de veiligheid van hun activiteiten te garanderen.
Luchtvaartbedrijven die alleen rondvluchten organiseren, kunnen volstaan met een AOC voor rondvluchten die vereenvoudigde eisen stelt.
 


Dakota PH-PBA in Rijksluchtvaartdienst kleuren, vliegend boven Amsterdam. (Ben Ullings/Aviation Photos International, 21 mei 2018)


- DELFIN:
De firma Berendbootje in Dronten biedt voor € 9.500,- een niet vliegwaardige Tsjechische L-29 Delfin te koop aan op Marktplaats.

- DELFT: Vanwege de Owee-week werd op het plein voor de Faculteit Sport en Cultuur aan de Mekelweg 10 op 22 augustus 2018 in een trailer Glaser-Dirks DG-500 Elan Orion PH-1357 opgesteld.Helaas moest de Dutch Historic Jet Association haar activiteiten staken en werd Fouga CM-170 Magister F-GLHF verkocht in Frankrijk; op de foto de laatste lokale vlucht vanaf Lelystad. (Richard Poeser, 18 mei 2018)


- DHJA:
Helaas viel het doek voor de Fouga CM-170R Magister van de Dutch Historic Jet Association. Nadat men het toestel weer opgeknapt had na een buiklanding op Lelystad, werd de F-GLHF verkocht en na enkele laatste vluchten, verdween de machine op 24 juni 2018 richting Frankrijk. De nieuwe eigenaar zal het vliegtuig stationeren op de luchthaven van Nice in Zuid Frankrijk.

- DIJKHASTAR: Via Marktplaats werd de op vliegveld Hoogeveen in de buitenlucht geparkeerde Dijkman Dulkes Dijkhastar IV PH-CDD te koop aangeboden. Op 31 maart 2018 werd het toestel gedemonteerd en per wagen naar de nieuwe eigenaar Eelke Hoekstra in Garijp gebracht. Hier zal het vliegtuig opgeknapt worden voor statische doeleinden.
De nooit helemaal afgebouwde Dijkhastar V (PH-WOL) die in de Barnstormers hangaar op Hoogeveen stond, werd er niet meer waargenomen in mei van dit jaar.
  
  BD-700-1A10 Global Express D-AFAM vloog eind mei met Afrojack opschriften tijdens zijn tour in Zuid-Amerika (Frank de Koster, Rotterdam), Learjet 75 G-ZNTJ werd ingezet voor dj Hardwell (Henk Wadman, Rotterdam, 5 juli 2018) en Cessna 680 PH-CJM voor Armin van Buuren (Bob Rongé, Antwerpen, 13 juli 2018).
- DJ’S:
Ook in 2018 maakten diverse internationaal bekende dj’s weer regelmatig gebruik van bizjets; gezien werden onder meer onderstaande machines, die voor de gelegenheid waren voorzien van stickers:

D-AFAM BD-700-1A10 Global Express AfroJack    
G-ZNTJ Learjet 75 Hardwell/Released    
PH-CJM Cessna 680 Citation Sovereign Armin van Buuren; met allemaal stickers met kreten op de romp: “artist sticker
    here/all we ever hear from you is/blah blah blah en (j)a.”
9H-ALI Cessna 750 Citation X Finn/Fantastica    
       
       
- FOKKER: De afgelopen maanden gebeurde er weer het een en ander op het vlak van replica's van oude Fokker vliegtuigen:
Dr.I N152RB c/n. 20936 08.02.18 cancelled; CofA expired 31.07.15
Dr.I N232DL c/n. 232 24.04.18 cancelled; CofA expired 31.10.17; Richard L. Lemons
Dr.I N300DR c/n. 300 21.05.18 Gerald F. May
Dr.I VH-MYR c/n. N01 18.04.18 Raptor Aviation P/L
D.VI N1918D c/n. 101016 18.06.18 Conrad Nordquist (Airdrome Aeroplanes kit)
D.VII OO-SMD c/n. 02 06.03.18 reservering Stampe & Vertongen Museum; ex N903AC, EI-APU, EI-APT, F-BNDF
      Beschilderd als “O-BOBE”
D.VII N1917F c/n. 1 09.02.18 cancelled; CofA expired 30.05.15
D.VIII N89JW c/n. 08 10.05.18 cancelled; CofA expired 30.04.18
D.VIII N133GT c/n. 12017 05.03.18 James Kilroy (Airdrome Aeroplanes kit)
D.VIII OO-SMB c/n. A-2 06.03.18 reservering Stampe & Vertongen Museum; ex N111EV; ff Antwerpen 12.05.18
E.III N6915 c/n. 6915 26.03.18 Mark K. Huntington; ingeschreven als “Eindecker” dus mogelijk geen E.IIIFokker D.VIII replica N111EV van het Stampe & Vertongen Museum op Antwerpen heeft nu het kenmerk OO-SMB onder de staart. (Paul Soons)


- FOKKER: Jarenlang stond Fokker S.11.1 Instructor OO-LMC in opslag in een hangaar op Antwerpen. Op 18 april 2018 werd Raymond Cuypers van Raymond’s Aircraft Restoration de nieuwe eigenaar en hij gaat de S.11 weer opknappen. Het gaat hier om c/n. 6216 en dat is de ex (PH-HOB), E-25.
In de Verenigde Staten werd S.11.1 de N911J te koop aangeboden en dat is de ex G-BJDR, (PH-HOR), E-11 met c/n. 6202. Mogelijk is het toestel reeds in de V.S. verkocht; het staat nu op naam van Clifford H. Heathcoat.


- FOKKER:
De Stichting Fokker F27 Friendship kreeg het helaas niet voor elkaar om twee Nieuw-Zeelandse F27-500’s naar ons land te halen. Beide machines (ZK-PAX & ZK-POH) werden overgedragen aan Historical Aircraft Restoration Society in Australië. Eerder was men al bezig geweest met de op Lelystad opgeslagen F27 AP-BHZ, die uiteindelijk naar PS Aero in Baarlo ging.

- HELIKOPTER:
Op 17 maart 2018 werd rond 14:15 uur zuidelijk van Hoogeveen een trailer gezien met daarop vermoedelijk een ongeverfde mock-up van een helikopter zonder tailboom. Het leek een beetje op een NH90.

- HERDENKINGSVLUCHTEN:
De bekende Avro Lancaster PA474 maakte op 4 mei weer herdenkingsvluchten over een aantal plaatsen in België en Nederland, waarbij gevlogen werd vanaf Gilze-Rijen.
Boven Steenbergen vlogen drie toestellen van de RAC in formatie: Archer PH-PAD en Diamonds PH-RAC en PH-RAD en boven Dronten vlogen op 5 mei Harvards PH-IIB & PH-LSK.
Op 26 mei voerden de Edambusters een herdenkingsvlucht uit boven Oud-Beijerland en de formatie bestond uit Horizon F-BNYC, SportCruisers PH-MAN & PH-NNN plus Aero AT-3 PH-GED.
De via de haven van Rotterdam naar België verscheepte Hawker Hurricane Mk.IV KZ321/JV-N. (Aad van der Horst, 17 april 2018)
 

- HURRICANE: Op 17 april arriveerde in de Rotterdamse haven uit Canada de voor België bestemde Hawker Hurricane Mk.IV CF-TPM, die op Brasschaat weer vliegwaardig gemaakt wordt. Het toestel werd in 1944 gebouwd en werd achtereenvolgens KZ321 (?), IDFAF . . . ., G-HURY, CF-TPM en zal in België ingeschreven worden als OO-HUR. Op 30 april werd de Hurricane, die beschilderd is in RAF kleuren als KZ321/JV-N, over de weg naar Brasschaat vervoerd.Replica van de Junkers F 13 HB-RIM. (Berend Jan Floor, 15 augustus 2018)


- JUNKERS: Voor het evenement Rescue Heroes bij het Aviodrome had men de vliegende replica van een Junkers F 13 uitgenodigd, destijds (1919) het eerste geheel metalen verkeersvliegtuig. Op 15 augustus 2018 arriveerde de HB-RIM (13-001) vanaf Le Touquet. Het vliegtuig werd in 2016 gebouwd bij Rimowa Flugzeugwerke, is eigendom van Junkers Flugzeugwerke en wordt gevlogen door mensen van de Verein der Freunde der schweizerischen Luftwaffe. Op 17 augustus werd een uitstapje naar Texel gemaakt en tijdens de run-up van de 450pk Pratt & Whitney R-985 Wasp motor voor de terugvlucht naar Lelystad, kwam de Junkers op zijn neus te staan. Bij Vliegtuig Onderhoud Texel werd een nieuwe motor gemonteerd.Boeing E75 Kaydet N4756V kort na aankomst bij Raymond’s Aircraft Restauration op Antwerpen. (Paul Soons)


- KAYDET: De Nederlander H.M. Kempen kocht in de USA de in 1942 gebouwde Boeing E75 Kaydet N4756V en liet het toestel in een container verschepen naar Raymond’s Aircraft Restoration op Antwerpen, waar het op 11 juni arriveerde. Hier zal het toestel weer vlieg klaar gemaakt worden en in de wintermaanden zal het op Antwerpen gestationeerd worden en gedurende het zomerseizoen in Zuid Frankrijk. Het c/n. is 75-5102 en het vliegtuig is ex NR4756V, 42-16939.Neussectie van Brussels Airlines BAe146-200 OO-DJF te Maassluis. (David Booster, 27 juni 2018)


- MAASSLUIS:
Op een bedrijventerrein op de kruising van Witte Zee en Zwarte Zee werd eind juni de ex Brussels Airlines BAe146-200 OO-DJF waargenomen. In hal 3 van de firma Saphire Complete Training Concepts aan de Witte Zee werd werden twee rompdelen gezien en op een afgesloten terrein lag buiten de neussectie van de OO-DJF. Bij een bezoek op 1 augustus 2018 was in de genoemde hal alleen nog het rompdeel gezien met de vleugelbevestiging. Dat deel was zowel aan de voor- als achterkant met een grote plaat aluminium dichtgemaakt. 

- MIL: De firma Vink Machinery aan de Bijsterhuizen 50-18 in Wijchen biedt de in 1973 gebouwde ex-Duitse Mil Mi-2 94+62 (c/n. 563147103) te koop aan voor € 27.500,- (ex BTW). Deze helikopter is afkomstig van de De Rijke collectie uit Hellevoetsluis en er werd eerst beweerd dat ie naar Verbaeke in België was gegaan.

Op 5 september bleek er in het Rensenpark op de savanne van de oude dierentuin in Emmen een bont geschilderde Mil Mi-2 te staan. Deze Mi-2 stond tot 2017 als HEER '7767' in Usingen, Duitsland en is ex SP-SXD, Sovjet Air Force . . . . De Mi-2 gaat nu door het leven als Mil Mi2 'el Fidel' en doet dienst als DJ booth tijdens onder meer de UITmarkt stadsbbq Emmen op 7, 8 en 9 september
Mil Mi-2 "el Fidel". (Jack Wolbrink, Rensenpark, Emmen, 5 september 2018)


Cessna 650 Citation VI PH-MFX werd gezien met Tarjet Air opschriften en logo. (Johan Hetebrij, Amsterdam, 20 mei 2018)


- MITCHELL:
In Australië werd het wrak van de ML-KNIL B-25 Mitchell N5-161 'Mississippi Dream' dat jarenlang bij een strip in Kulumburu lag, geborgen en het transport was te zien in een aflevering van de tv-serie “Outback Truckers”. De neussectie van de N5-161 werd door Peter Smythe van Reevers Warbirds gedoneerd aan een Nederlands museum en zal op den duur naar ons land verscheept worden.

- MUIDERBERG:
Op 24 augustus 2018 voerde Cessna 185 Skywagon PH-DUK een landing op het water uit ter hoogte van strandpaviljoen De Zeemeeuw bij Muiderberg. Het toestel kwam een kersvers bruidspaar af leveren.


- MUSTANG:
Helaas raakten we één van de drie P-51 Mustangs in het Nederlandse register zullen kwijt. Voor de op Antwerpen gestationeerde TF-51D PH-VDF werd het kenmerk OO-RYL gereserveerd op 22 december 2017. Na een onderhoudsbeurt van de “Scat VII” Flying Aces Services & Training bvba op Brasschaat, werd het toestel weer overgevlogen naar thuisbasis Antwerpen.
Omdat de overkapte ruimte nodig was voor andere doeleinden, werden Neptune 201 en Atlantic “250” verplaatst op het platform voor het Nationaal Militair Museum (Rob Dragt, Soesterberg, 22 mei 2018) en verder een aantal plaatjes van vrijdag 22 augustus 2018:
Grumman US-2N Tracker (Cor van Gent)


USAF Cessna T-37B 65-10825/EN. (Cor van Gent)


Beech D18S PH-UDT, beschilderd als “G-10”. (Cor van Gent)
 

- NMM: Op 25 & 26 augustus 2018 tijdens  de Soesterberg Luchtvaartdagen bij het NMM kon het publiek op het terrein rond het museum een 20-tal vliegtuigen uit de opslag bewonderen, die voor deze gelegenheid vanaf 23 augustus geleidelijk buiten op het platform voor het museumgebouw werden gezet en vanaf 27 augustus weer geleidelijk in het depot verdwenen. Vanwege de weersomstandigheden werden de "linnen" toestellen vrijdag al weer terug in het depot gezet. Tijdens de Soesterberg Luchtvaartdagen kon er ook in het depot worden rondgekeken.
 


Republic RF-84F Thunderflash P-5/TP-19. (Cor van Gent)


North American F-86K Sabre “Q-305” werd bij FIAT gebouwd. (Cor van Gent)


Hawker Hunter F4 N-122. (Cor van Gent)


Bij Canadair gebouwde Northrop NF-5B Freedom Fighter K-4011. (Cor van Gent)


Fouga CM-170R Magister F-GSHG beschilderd als de Belgische “MT-51”, die nooit bestaan heeft. (Cor van Gent)


- NOMAD: Een aantal jaren geleden werd GAF N22B Nomad N5190Y (N22B-26) ingezet voor het droppen van para’s in Nederland en vooral in België op Moorsele. De laatste jaren was het toestel actief vanaf het vliegveld Chatteris in Cambridgeshire en op 11 juni 2018 werd het Amerikaanse kenmerk doorgehaald. Op dezelfde dag echter werd N5910Y opnieuw gereserveerd.
Auster III PH-NIN klaar voor transport naar het Nederlands Transport Museum in Nieuw Vennep (Gerben Tornij, Elst/Rhenen, 25 april 2018) en staat daar nu tentoon gesteld. (Henk Wadman, 13 juli 2018)
- NTM:
Op 2 maart 2018 arriveerden op een truck van de Bergingsdienst KLu LCW vanaf de vliegbasis Eindhoven de vleugels van Douglas DC-2 c/n. 1288 en op 1 juni volgde de romp. De DC-2 werd in een rap tempo in elkaar gezet, deels gerepareerd en glimmend gepoetst voor de officiële onthulling als “PK-AFK” in de kleuren van de KNILM op 13 juli. Er moet nog het een en ander aan gebeuren, maar het geheel ziet er al bijzonder fraai uit!
De registratie geschiedenis van deze DC-2 is als volgt: NC13738, A30-14/RE-H, VH-CRH en op 25 februari 1987 werd het kenmerk PH-AJU voor deze machine gereserveerd op naam van de Dutch Dakota Association. In december 1988 wam de Douglas per schip aan in ons land. Het toestel zal echter nooit vliegwaardig gemaakt worden, hoewel de reservering op 4 april 2011 permanent werd gemaakt door de autoriteiten.

Op 25 april 2018 arriveerde Auster III PH-NIN, beschilderd als NX537/G, op een trailer en werd vrijwel direct tentoongesteld in het museum. 

De identiteit van de Bell 47G is ook bekend; volgens ons gaat het hier om de Bell H-13E-BF (vanaf 1962 aangeduid als OH-13E-BF) met c/n. 318 die onder meer bij de Arizona Army National Guard dienst heeft gedaan als 51-13742. Op 8 november 1951 werd de Bell afgeleverd aan de US Army op Fort Sill in Oklahoma. Momenteel (augustus 2018) is men bezig de helikopter te restaureren. 

Men zou graag Fokker F28 Mark 1000 PH-MOL (11003) aan de collectie toevoegen, die momenteel in opslag staat in Mali als TZ-ASH.
De Douglas DC-2 kort na aankomst in het Nederlands Transport Museum en na de onthulling in de kleuren van de KNILM als “PK-AFK”.
(Rob Dragt, Nieuw Vennep, 1 juni 2018 & Henk Wadman, 13 juli 2018)
Twee foto’s van de in aanbouw zijnde Pander E die daadwerkelijk zal gaan vliegen. (Dick Funcke)


- PANDER:
Dick Funcke is een replica van een Pander E aan het bouwen. Het rompachterstuk van hout is op het bekleden na gereed, de vleugelribben liggen allemaal op de plank, de vleugelliggers zijn in ‘bouwpakket' vorm klaar en ga zo maar door. Als motor zal een nieuwe Verner 5-cilinder motor van 85pk toegepast worden.

  Piper PA-28-235 Cherokee E PH-PJB, opgesteld als blikvanger in De Lier. (David Booster, 13 april 2018)


- PIPER:
Bij De Tuinderij aan de Van Wijklaan 2 in De Lier, staat sinds begin dit jaar de Piper PA-28-235 Cherokee E PH-PJB (28-7110004) opgesteld met “Tuinderfly” opschriften. De PH-PJB werd op 3 augustus 2014 flink beschadigd op Koksijde, het BvL verliep op 2 november 2015 en het toestel werd uitgeschreven op 7 april 2016.
Piper PA-28-181 Archer III PH-VSX van de Stichting Dutch Piper Pilots op Lelystad, was betrokken bij een ongeval op Breda op 15 juni 2018 en werd later naar Dynamic Aviation op Lelystad getransporteerd. Op 12 juli werd de PH-VSX op een trailer gezien en het toestel wordt voorlopig ergens opgeslagen en later wordt bekeken of het weer op te knappen is.
De Dutch Piper Pilots maken tegenwoordig gebruik van PA-28-161 Warrior III G-WARH, hoewel het toestel sinds 8 juli op naam van Focus Aviation bv staat.

- PS AERO:
Westland Whirlwind HAR.3 XG576/CU-590 vertrok vanuit Baarlo naar het Belgische Paal-Beringen en staat opgesteld in de buurt van Tessenderlo bij de Foets Denis fabriek, gelegen aan De Weven 8-10. Tevens ontving met F-104G Starfighter 26+47 en uit de Verenigde Staten komt hier nog een T-28 Trojan N128TD bij en men verwacht ook nog een Fiat G-91.
Fairchild-Swaeringen SA226-TC Metro II PH-NLZ verhuisde naar pretpark Irrland bij Kevelaer en zou daar deel uit maken van een glijbaan.


- RYAN:
In Australië wordt voor 175.000 Australische dollars de STM-2 VH-AGW te koop aangeboden en dat is een ex-Nederlander! Het toestel is namelijk ex A50-22 en S-29 en heeft c/n. 465.

 De restauratie van de ex-Oostenrijkse SAAB 91D PH-RLF schiet aardig op en onlangs arriveerde de N91SB/”PH-RLY” bij Vliegwerk Holland op Midden Zeeland. (Ronald Vermeulen, 1 augustus 2018 & David Booster, 5 augustus 2018)
- SAFIR:
Een Belgische liefhebber importeerde SAAB 91D Safir N91SB (91.436) uit de Verenigde Staten en het gaat hier om de voormalige RLS Safir PH-RLY. Hij wil met het toestel vanaf Zoersel in originele RLS kleuren met een PH-kenmerk gaan vliegen, maar er is een klein probleem. Het kenmerk PH-RLY wordt momenteel gebruikt op een Cessna 402B Businessliner van Heli Holland. De SAAB zal nu ingeschreven worden als PH-RLS; de originele PH-RLS (91.371) staat op een paal voor de KLM Flight Academy op Groningen Airport Eelde. De Safir arriveerde in de eerste week van juni bij Vliegwerk Holland op Midden Zeeland en daar wordt het toestel weer vlieg klaar gemaakt. Momenteel staat er nog steeds “PH-RLY” op naast het kenmerk N91SB, dat in een klein lettertype op de staart is aangebracht.

- SHACKLETON: Al eerder maakten we melding van de Avro 756 Shackleton AEW.2 neussectie van de XL756 bij metaalbewerkingsbedrijf De Wit in Harderwijk. Op 20 juni 2018 werd de neussectie op een trailer gezien op de M11 in de buurt van Duxford en bleek onderweg te zijn naar het Newark Air Museum, waar op 23 en 24 juni het Cockpit Fest 18 plaats vond.Aan Dakota G-DAKK wordt hard gewerkt in het Nationaal Oorlogs – en Verzetsmuseum in Overloon om het toestel weer een beetje toonbaar te maken voor het publiek. (Rob Dragt, 8 april 2018)
 


- SPITFIRE:
Tijdens de verfilming van de oorlogsfilm Dunkirk vorig jaar werd de Spitfire FSM (Full Scale Mock-up) met nummer BAPC.492 in de fik gestoken.
De door Frits van Eerd aangekochte LF.Mk.XVIe G-CKUE/TB885/3W-V maakte op 4 augustus 2018 haar eerste vlucht vanaf Biggin Hill na een grondige restauratie en komt volgend jaar naar Nederland.


- STIRLING:
Op 12 mei vond een herdenking plaats aan de Nieuw Crooswijkseweg voor de bemanning van in 1943 verongelukte Short Stirling EF357. De bommenwerper van 149 squadron stortte neer in de nacht van 12 op 13 mei 1943 in Rotterdam-Crooswijk. De RAC formation was present boven het terrein met Archer PH-PAD en Diamonds PH-RAC & PH-RAD. De dag erna werd de expositie “Crash in Crooswijk” geopend in Galerie Kralingen aan de Gashouderstraat 9.


- SUPER PUMA:
Op de Rotterdamse ECT terminal op de Eerste Maasvlakte werd per schip AS 332 C1 Super Puma HB-XVY van Heliswiss aangevoerd in de eerste week van mei. Nadat de helikopter weer vlieg gereed was gemaakt, werd op 10 mei koers gezet naar Breda om te tanken en vandaar ging het naar Zwitserland. De helikopter was in Chili ingezet bij het plaatsen van barrières tegen lawines in de bergen op 4.500meter hoogte en voerde tevens het opschrift Helicopteres del Pacifico.
 Het kenmerk van SOCATA TBM 700 PH-HUB werd tijdelijk veranderd in “PH-PUB” en na ombouw tot een soort van mobiele bar staat er geen kenmerk meer op. (Berend Jan Floor, Lelystad, 23 maart 2018 & Henk Wadman, Teuge, 7 juli 2018)
- TBM-700: Op 28 april 2013 maakte de SOCATA TBM-700 PH-HUB een noodlanding bij Schoordijk en werd daarna afgeschreven. Na wat omzwervingen op Lelystad, werd de romp half april 2018 bij IAS Teuge op een trailer gezien. Er had overigens kort “PH-PUB” op gestaan. De romp werd opnieuw gespoten en hier en daar wat aangepast zodat de gehele rechter zijkant opengeklapt kan worden en er een soort van bar ontstaat. Via www.xplane.events is het geheel te huur voor beurzen, bedrijfsfeesten e.d. voor prijzen vanaf € 1.500 per dag en daar komen nog BTW en transportkosten vanaf Teuge bij.
De nieuwe poortwachter voor Texel is de Piper PA-31P-425 Pressurized Navajo PH-CRL en dat werd veranderd in “PH-LSW”. Alouette III “H-08” heeft een opknapbeurt gehad. (David Booster, 8 april 2018 & Berend Jan Floor, 4 augustus 2018) 
- TEXEL:
Kreeg er een tweede poortwachter bij in de vorm van de Piper PA-31P Pressurized Navajo PH-CRL. Deze PA-31P heeft vele jaren in opslag gestaan op Lelystad en hoewel er geruchten waren dat men het toestel weer als PH-CRL in zou willen laten schrijven, werd dit nooit gerealiseerd en belandde het uiteindelijk in de Catalina hangaar op Lelystad. De vleugels en diverse losse onderdelen werden reeds op 1 februari 2018 afgeleverd op Texel en nadat de romp was gearriveerd op 29 maart, werd het door Leaseweb gesponsorde toestel weer in elkaar gezet en naast de Alouette III “H-08” geplaatst. Het kleurenschema van de Piper werd aangepast en het toestel werd van het nep kenmerk “PH-LSW” voorzien.

- TIGER MOTH: Een ex Aero Ypenburg en RLS De Havilland DH.82A Tiger Moth, die in de Verenigde Staten vloog als N8691, werd verkocht in Engeland. De beknopte geschiedenis van c/n. 85130: T6901, G-AIAK, PH-UAW, herbouwd na ongeval op Eelde in 1963 door Aero Ypenburg als PH-AAB met c/n. AY-1, verkocht in USA als (N41757) en dat werd niet opgenomen en veranderd in N8691. Op 12 oktober 2017 werd dat Amerikaanse kenmerk doorgehaald als zijnde geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en als alles goed gaat, vliegt de Tiger weer in de zomer van 2019.
 
De staart van F-16 J-629 en de geheel in plastic ingepakte Westland SH-14D Lynx 267 op de ene foto en op de andere F-16 J-256 die afgevoerd werd.
(Rob Dragt, Delft, 9 april 2018)
- TU DELFT:
F-16A J-256 werd op 9 april afgevoerd uit de collectie van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaart in Delft. Lynx 267 werd geheel ingepakt in plastic folie.

- WINGS TO VICTORY: Nadat men eerder een uitgebreid plan had opgesteld voor een museumhangaar en ontvangst- en expositieruimte op vliegveld Midden Zeeland, blijkt dat dit niet door gaat en dat men naar een andere locatie op zoek is. Wel gaat de Auster PH-NET gestald worden in de kleine hangaar naast het voormalige Gyrocopter museum.
 


Van de cockpitsectie van een (nog) onbekende Duitse Schleicher ASK 21 werd een Flight Simulator gemaakt en de type-aanduiding ASK 21 werd veranderd in “BSK-21”. (Eric Munk, Venlo, 14 mei 2018)


- ZWEEFVLIEGNIEUWS:
Slingsby T.31 Cadet TX.3 BGA4746/JSP staat in opslag bij de zweefvliegclub op Deelen. Het toestel heeft c/n. 1189 en is ex BGA2724, XN250.
De romp, vleugels en wat onderdelen van de PH-129 liggen opgeslagen op het zweefvliegveld van Venlo. De PH-129 is een in 1946 door Fokker gebouwde Grunau 9 (ESG) met c/n. 6017. Tevens is men op Venlo bezig een flight simulator te bouwen van de romp van een verongelukte Duitse ASK 21. 

Aan de Miggelenbergweg in de buurt van Hoenderloo ligt rechts van de weg (rijdend vanaf Hoenderloo) een camping of speeltuin met diverse attributen, waar onder een zo te zien compleet zweefvliegtuig, waarvan de identiteit ons onbekend is. Wie weet meer?
Een verzamelaar van klassieke auto’s in Leeuwarden gaat een gekraakte Bölkow Phoebus opknappen, die waarschijnlijk uit Duitsland komt.

- ACE:
Onder de naam Air Charters Europe gaat deze afdeling van ASL Group/JetNetherlands zich toeleggen op het vervoer van wat grotere groepen met Embraer EMB-135BJ PH-DWS. Zowel Rotterdam The Hague als Antwerpen werden gemeld als thuisbases, maar in de praktijk staat het toestel vooral op Antwerpen gestationeerd. In de nabije toekomst hoopt men een (nog iets grotere) Embraer EMB-145 aan te schaffen.

- AIR HOLLANDIA:
Tot op heden (augustus 2018) werden nog steeds geen vliegactiviteiten waargenomen met de op Maastricht opgeslagen Fokker F28 Mk0100 PH-ABW van Air Hollandia. Op hun website www.airhollandia.com wordt wel melding gemaakt van diverse andere activiteiten van het bedrijf.

- AIR WATERLAND:
Verkreeg het dealerschap voor vliegtuigen van de Italiaanse firma Vulcanair, bekend van de eerder door Partenavia gebouwde P.68 versies en de nieuwe eenmotorige Vulcanair V1.0 vierzitter, wat weer een verdere ontwikkeling is van de Partenavia P.64B Oscar.

  
 

Boeing 737-484 YR-SEB werd vanwege capaciteitstekort gedurende de zomer gebruikt door de Nederlandse afdeling van Corendon.
(Ad Jan Altevogt, Amsterdam, 23 juni 2018)


- CORENDON:
De Nederlandse afdeling van Corendon Airlines gebruikte gedurende het zomerseizoen de Roemeense Boeing 737-484 YR-SEB. 

- EASP AIR: Is een wereldwijd opererend Nederlands bedrijf dat ondersteuning biedt op maritiem gebied. Momenteel worden de twee Dornier 328-100’s VH-PPG en VH-PPJ van het op Schiphol gevestigde bedrijf ingezet tijdens Frontex missies in het Middellandse Zee gebied. EASP staat overigens voor Executive Airborne Systems & Platforms. 

- FRISIAN AIR: Introduceert de Zuid-Afrikaanse The Airplane Factory Sling TSi vierzitter in ons land en verkreeg de vertegenwoordi-ging voor het type. Nog dit jaar wordt er een exemplaar verwacht voor demonstratie doeleinden. 

- HELIFLIGHT: Ondernemer Pieter de Kruif uit Stroe heeft het bedrijf HeliFlight overgenomen en de thuisbasis blijft het heliveld aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek. 

- KLM: Gedurende de zomer van 2018 huurt de KLM Carpatair Fokker F28 Mk0100 YR-FKA (11340) en van Transavia wordt per 3 september een Boeing 737-7K2 gehuurd. Het wordt geen vaste machine; de eerste die aan de beurt was, was de PH-XRY.
Pas in 2021 zal de KLM de eerste Airbus A350-900 in gebruik nemen; een jaar later dan gepland was. 

- KLM FLIGHT ACADEMY: Na het aflopen van de contracten voor de opleiding van vliegers op éénmotorige toestellen in Amerika op 1 april 2018, wordt momenteel een vervangende locatie zoals bijvoorbeeld het Spaanse Jerez de la Frontera overwogen. Op dit moment wordt de volledige capaciteit van Martinair Flight Academy op Lelystad, namens de KLM Flight Academy, ingezet om aan de vraag van vliegers voor de KLM te kunnen voldoen.
Ter vervanging van Beech 58’s PH-BYC en PH-BYD werd een Diamond DA 42NG Twin Star aan de vloot toegevoegd, die PH-KFA gaat worden en samen met de
PH-MFA van de Martinair Flight Academy op Eelde zal worden ingezet voor multi engine training. Men overweegt de aanschaf van een derde Twin Star die ingezet kan worden als één van de andere twee in onderhoud is.
Boeing 737-8K2 PH-HSJ kreeg een aangepaste beschildering met daarop Sunweb # creatingmemories. (Ton Jochems, Amsterdam, 9 mei 2018)


- TRANSAVIA: In 2019 ontvangt men nog twee nieuwe Boeing 737-800’s vanaf de fabriek en later komen daar mogelijk nog enkele tweedehands machines bij. Tevens zullen in eerste instantie vier toestellen in de huidige vloot van zogenaamde Split Scimitar Winglets worden voorzien.
In de toekomst worden mogelijk enkele Boeing 737 MAX vliegtuigen aangeschaft. 

Voor het zomerseizoen keerden de aan het Canadese retour Sunwings verhuurde Boeing 737’s terug en de PH-HSJ werd getooid met het “Sunweb #creating memories” kleurenschema. Van Miami Air werd Boeing 737 N739MA tot en met eind september en die werd op 6 september afgelost door de tot die datum voor TUI vliegende N732MA. De N739MA werd op 31 mei afgeleverd op Rotterdam en al snel ingezet op de Transavia diensten en op 6 september liep de lease af en vertrok de Boeing van Rotterdam naar Woensdrecht. Helaas had men er voor gekozen om bij de toegangsdeuren minimale Transavia stickertjes te plaatsen. Boeing 737-7K2 PH-XRY werd per 3 september verhuurd aan de KLM, maar de verhuurde machine kan regelmatig wisselen. 

Naar aanleiding van het overlijden van oud Transavia directeur Legro kreeg Boeing 737-8K2 PH-HXI op 13 juni de naam “Peter J. Legro”.Boeing 737-85P EC-JNF ging naar Transavia France als F-GZHZ. (Joey van Gastel, Woensdrecht, 3 juli 2018)


Transavia France verhuurde gedurende het winter seizoen weer een aantal Boeing 737’s aan Air Transat en die kregen allemaal een Canadees kenmerk voor de duur van de lease en werden daarna weer gewoon Frans geregistreerd.
 
F-GZHA  B737-8GJ C-FTVN    
F-GZHB  B737-8GJ C-FTVQ    
F-GZHC  B737-8K2 C-GTVC    
F-GZHF  B737-8HX C-FTVF     
F-GZHI  B737-86J C-FTVI     
F-GZHJ B737-86J C-GTVS     
       
Nieuw in de vloot dit jaar:      
F-GZHZ B737-85P 33977 ex EC-JNF
F-HTVH  B737-800 62163    
F-HTVI  B737-800 62164    
F-HTVJ  B737-800 62152    

Regelmatig worden toestellen van andere maatschappijen gehuurd zoals AirExplore Boeing 737-8BK OM-IEX op enkele dagen in februari en B737-8AS OM-JEX op 28 maart plus Air Horizont B737-484 9H-MPW op 7 & 8 juni.
De Nederlandse tak van TUI huurt deze zomer de Sunwing Boeing 737-8HX C-FLSW & C-FTOH. (Ton Jochems, Amsterdam, 9 & 11 mei 2018)


- TUI fly Netherlands:
Huurde voor het zomerseizoen weer diverse vliegtuigen; voor zover we het hebben kunnen achterhalen:

C-FLSW B737-8HX Sunwing 19.04.18 - eind 10.2018 
C-FTOH B737-8HX Sunwing 19.04.18 - eind 10.2018 
PZ-TCP A340-313 Surinam juli & augustus 2018; voor vluchten naar Canarische eilanden
N732MA B737-81Q Miami juli & augustus 2018; naar Transavia op 06.09.18
OO- . . . B737-800 TUI fly Belgium 20.04.18 wisselende machine voor vluchten vanaf EHEH
OO-TUX B737-86N TUI fly Belgium voor vluchten vanaf EHRD; gestationeerd op EHRD 
OO-JNL B767-304 TUI fly Belgium voor vluchten vanaf EHAM; gestationeerd op EHAM
OO-LOE B787-8 TUI fly Belgium terug naar Brussel op 09.05.18


- ZEUSCH AVIATION: Is gevestigd op Lelystad en beschikt momenteel over Beech B200 King Air G-MEDZ, die ingezet kan worden voor medische transporten; Beech C90A King Airs 2-MAPZ en F-WTDE die o.m. een relay antenne krijgen en voor privé gebruik de Cessna Skylane N747GK. De F-WTDE zou eerst 2-ZEUS worden, maar mogelijk gaat dit niet door en staat momenteel nog in onderhoud op Teuge. De G-MAPZ is te werk gesteld in Duitsland.
Men verwacht in de toekomst nog twee of meer King Airs aan de vloot toe te voegen en deze machines zullen te huur aangeboden worden.


- LELYSTAD:
Op 2 juni werd tijdens de landelijke dag van de bouw de Fokker F28 Mk0100 PH-OFA tijdelijk voor de in aanbouw zijnde nieuwe terminal geplaatst. In 2019 hoopt men het gebouw klaar te hebben. Op 12 juli 2018 werd de verhoogde verkeerstoren officieel in gebruik genomen.

- ROTTERDAM THE HAGUE: Het hele jaar wordt er al druk gewerkt aan de aanpassing en uitbreiding van het terminal gebouw en het platform bij de Vliegclub Rotterdam werd grondig aangepakt met onder meer extra parkeerplaatsen voor bezoekende general aviation vliegtuigen. Het onderhoudsbedrijf SAMCO sloot haar vestiging op Rotterdam The Hague nadat haar nieuwe onderkomen op Maastricht in gebruik was genomen.

Bij de residents veranderde er ook weer het een en ander: Turbo Centurion N210EU vervangt Skyhawk PH-EMK, de Vliegclub Rotterdam gebruikt al enkele maanden (sinds 4 april) de Cessair Robin Ecoflyer 2.0 PH-HLR en een nieuwkomer is de Diamond DA 62 PH-UDB. Partenavia P.68B I-RTAA van Aeronike bivakkeert al heel erg lang in hangaar 3 en werd de laatste tijd niet vliegend waargenomen.
Cirrus SR22 g3 N17GU verving op Rotterdam The Hague tijdelijk de N122MX, die voor onderhoud naar Eelde was. (Henk Wadman, 3 juni 2018)
 
 

Cirrus N122MX werd eind mei/begin juni gedurende korte tijd vervangen door de N17GU en de N573VE keerde terug van winterstalling op Eelde. Cessna PH-LEN bracht de winter weer door in de Sandair hangaar en verdween in het voorjaar weer naar thuisbasis Hilversum.
GlaStar PH-JAJ werd verkocht in IJsland en de Van’s RV-7A PH-RVP verdween naar Grimbergen; Cutlass RG N4962V werd in Hongarije verkocht.
Citation II PH-LAB stond weer een aantal weken ten dienste van studenten uit Delft en verdween op 22 maart weer naar Schiphol.
De Lifeliners van de ANWB wisselden ook nogal eens: de nieuwe PH-TTR werd vanaf 9 april ingezet, maar later weer enkele malen vervangen door onder meer de PH-MAA en de PH-ULP. 

Twee Piper PA-28’s van de Vliegclub Rotterdam zullen een dieselmotor krijgen; als eerste is de PH-VSY aan de beurt die na groot onderhoud bij Transal op Midden Zeeland een nieuwe motor krijgt en daarna volgt de PH-SVP.

De propeller van Cirrus SR22 gts N147LK raakte de baan tijdens de landing op 23 mei 2018. Gerepareerd en weer vertrokken op 25 juli. Hetzelfde overkwam Stoddard-Hamilton GlaStar I-BRMS op 28 juni 2018 en ook deze machine moest gerepareerd worden op Rotterdam The Hague en vertrok richting Sicilië op 7 augustus.


RAS:
o.m. CS-DXL, CS-LTA, D-COMO, EC-JGB, EC-KPT, EC-LBO, HB-GPH, M-PIRE, N194ER, OO-CEJ, OO-EFC, OO-GLM, OO-GMJ, OO-PRM, PH-CJM, PH-DAM,
PH-DWS, PH-FIS, PH-HRK, PH-HRM, PH-PIX, PH-PKF, PH-PNX, PH-VBG, PH-TXA etc.
SAMCO: HB-JBC, HB-JBD & HB-JBE en dat was tevens de laatste voor dit bedrijf.
SANDAIR/VLIEGWERK:
o.m. N231EG, PH-LEN (stalling; weer vertrokken op 19 mei), PH-PAD, PH-TDS

- ZWEEFVLIEGCENTRUM NOORDKOP:
De Zweefvliegclub Den Helder hoopt in september 2018 te verhuizen naar een terrein aan de Hippolytushoeverweg tussen Slootdorp en Den Oever.
 


-
HELIKOPTERVLUCHTEN

 


Heliteam Süd Bell 407GX D-HANI op het circuit van Drenthe. (Jack Wolbrink, 24 juni 2018)


Northern Helicopter EC 155 B1 D-HNHD op Emmen Heliport. (Jack Wolbrink, 9 april 2018)
 

Emmen heliport 09.03.18 PH-SHO  
Stroe 14.03.18 D-HGVB R44  
Nootdorp 22.03.18 PH-ELP naar UMC Leiden  
Emmen heliport 29.03.18 PH-OSF  
Kaag  29.03.18 M-AJOR AW139  
Zevenhuizen 29.03.18 PH-DWW  
Poeldijk ABC terrein 31.03.18 PH-ENK  
Delft Venezuelastraat 05.04.18 PH-ELP  
Rotterdam Hotel Nw York 06.04.16 PH-HHJ  
Nieuwerkerk a/d IJssel 07.04.18 PH-JPS  
Puttershoek 07.04.18 PH-KGJ  
Rotterdam boven stad 07.04.18 PH-HHJ, PH-HHK en relais toestel PH-RLY t.g.v. de NN Rotterdam Marathon
Rotterdam boven stad 08.04.18 PH-HHJ, PH-HHK en relais toestel PH-RLY t.g.v. de NN Rotterdam Marathon
Rotterdam EMC 16.04.18 PH-TTR  
Rotterdam de Kuip 22.04.18 OY-HML AW139  
Ede helihaven Lukkien 25.04.18 PH-RBC  
Delft Molslaan(?) 26.04.18 PH-KGJ  
Kaag 27.04.18 M-AJOR AW139  

 


HeliCentre EC 120 B Colibri PH-UNN met reclame voor PLUS Van Ommeren en de PH-ECE met PLUS Lenssen er op. (Richard Poeser, Lelystad, 10 & 30 juni 2018)


 

Mijnsheerenland 27.04.18 PH-UNN  
Meerkerk 28.04.18 PH-UNN  
Amsterdam heliport 29.04.18 F-GZLM EC 120 B & F-GUDI R44
Den Bosch 05.05.18 N 318 (met sticker “Flex Flight”), S-453 & S-459 Bevrijdingsfestival
Emmen heliport 07.05.18 PH-HHJ  
Groningen UMCG 08.05.18 PH-MMT met motorprobleem; vervangen door PH-ULP
Vrouwenpolder 10.05.18 PH-PHA  
Moordrecht 11.05.18 PH-ECE  
Bunschoten-Spakenburg 12.05.18 PH-RBC; Amersfoortseweg  
Hillegom 12.05.18 PH-UNN  
Renesse 12.05.18 PH-PHA  
Zevenhoven 12.05.18 PH-KGJ  
Oostvoorne 13.05.18 PH-PHA  
Zandvoort circuit 20.05.18 PH- . . .  
Zandvoort circuit 21.05.18 PH- . . .  
Assen J.W. Friso kazerne 26.05.18 D-665, S-444 & Q-24  
Deventer Platvoetterrein 26.05.18 S-444 & Q-24  
Benthuizen 02.06.18 PH-HCE & PH-UNN  
Amsterdam Havenpark 02.06.18 OO-HCZ, PH-EUE, PH-RWY; “The Flying Dutch”
ANWB MAA Eurocopter EC135 T2 PH-ELP en EC135 T2+ PH-MAA. (Joshua Wolf, Delft, 5 april 2018 & Rob Dragt, Amsterdam Heliport, 13 april 2018)
Bij het ZGT Ziekenhuis te Almelo werd EC 135 P2+ PH-MMT gezien. (Bauke Post, 16 juni 2018)
 

Eersel E3 strand 02.06.18 OO-HCZ, PH-EUE, PH-RWY; “The Flying Dutch”
Heerjansdam 02.06.18 PH-KGJ  
Pijnacker 02.06.18 PH-HCE  
Rotterdam Ahoy 02.06.18 OO-HCZ, PH-EUE, PH-HHJ & PH-RWY; “The Flying Dutch”
Breukelen 06.06.18 PH-RIS  
Emmen Heliport 11.06.18 PH-JDE  
Delft 14.06.18 PH-WRW  
Almelo ZGT 16.06.18 PH-MMT  
Maasdijk 16.06.18 PH-RBC  
Schoondijke 17.06.18 PH-PHB  
Amsterdam Heliport 23.06.18 PH-AVW  
Leiden 23.06.18 PH-WRW  
Ridderkerk 23.06.18 PH-KGJ  
Uddel 23.06.18 PH-ITI met Drieklomp stickers  
Lage Zwaluwe 24.06.18 PH-PHA  
Terneuzen 24.06.18 PH-PHB  
Volvo Ocean Race 24.06.18 langs kust en bij Scheveningen: PH-HHJ & G-CMRA AS 355 N (ook de dagen erna)
Assen circuit van Drenthe 29.06.18 D-HANI Bell 407GX  
Bij een ongeval in Hoofddorp werden EC135 P2+ PH-PXE en EC135 P3H/H 135 PH-TTR ingezet.(Marco de Bruin, 13 augustus 2018)


 

Vlissingen 29.06.18 D-HSKM A109S Grand  
Hilversum 01.07.18 PH-RIS; geland bij Hillegersberg
Cabauw 03.07.18 PH-FVD  
Rotterdam 04.07.18 D- . . . CH-47 van Ghentkazerne  
Bergschenhoek 07.07.18 PH-RIS  
Noordwijk 07.07.18 PH-RIS  
Delft 09.07.18 PH-ULP Abtswoudseweg  
Ridderkerk 11.07.18 PH-RIS  
Smitshoek 19.07.18 D-HNDL Sikorsky S-76B in Feyenoord kleuren met Feyenoord spelers naar de Kuip
Rotterdam EMC 23.07.18 D-HEOY EC 135 T1 vanuit Kortrijk
Amsterdam Heliport 28.07.18 HB-XQE A109E  
Poeldijk 28.07.18 D-HGVB & PH-KGJ  
Spijkenisse 28.07.18 PH-HGB, PH-RBC & PH-WIK  
Zevenhuizen 28.07.18 PH-ECJ  
Schiedam 02.08.18 PH-TTR Prins Bernhardlaan  
Waalsdorpervlakte 02.08.18 S-444 AS 542 U2  
Heli Holland Offshore EC 175B PH-OSF en EC 155 B1 PH-SHO. (Dion Lambers, Emmen Heliport,  29 & 9 maart 2018)
Zaterdag 12 mei 2018, verzorgde Heliair uit Harskamp rondvluchten vanaf een weiland aan de Amersfoortseweg 31 in Bunschoten-Spakenburg, direct naast rijksweg A1 en slechts op een steenworp afstand van Amersfoort, met de fraai gekleurde EC120B PH-RBC (Ernesto Bauer).
 

Scheveningen strand 05.08.18 PH-TTR  
Breukelen 06.08.18 PH-RIS  
Nieuwerkerk 12.08.18 PH-ECD  
Hoofddorp 13.08.18 PH-PXE & PH-TTR kruising Ridderburgpark/Zuidtak Zuidtangent
Delft 15.08.18 PH-TTR Sintmaartensrechtpad  
Hellevoetsluis 18.08.18 PH-PHB, PH-UNN  
Puttershoek 18.08.18 PH-KGJ  
Tilburg 18.08.18 PH-WIK  
Hellevoetsluis 19.08.18 PH-PHB  
Hoek van Holland 23.08.18 OO-N . .; demo tijdens KNRM evenement aan de Berghaven
Hulst 25.08.18 PH-PHA  
Rotterdam  27.08.18 PH-HHJ Hotel New York  
Rhoon 30.08.18 PH-ECD & PH-WRW  
Wapenveld 30.08.18 PH-TTR  
Amsterdam UMC 02.09.18 PH-TTR  
Spijkenisse 02.09.18 PH-PHB  
Rhoon 05.09.18 D-HGVB, komende van Stroe  89+56 Sea King Mk.41 Bundesmarine. (Kees van Boven, Vlissingen, 15 augustus 2018)


H.M. Coastguard AgustaWestland AW139 G-MCGP gaf een mooie demonstratie. (Kees van Boven, Vlissingen 15 augustus 2018)


Aan het evenement Rescue Vlissingen 2018 aan de Boulevard aldaar namen op 15 augustus de volgende toestellen deel:

89+56 Sea King Mk.41 Bundesmarine  
RS05 Sea King Mk.48 Belgische Luchtmacht  
G-MCGP AW189  H.M. Coastguard  
D-664 CH-47D DHC  
OO-NHV AS 365 N3 NHV  
PH-HVB EC135 T2 ANWB   
PH-PXE EC135 P2+ Nationale Politie  
J-248 F-16A KLu   
G-EXTR Extra EA 260 Global Stars  
G-IHHI Extra EA 300/SC Global Stars  
G-IIRP Mudry CAP 232 Global Stars  
G-TWOO Extra EA 300/200 Global Stars  
PH-CGC Dornier 228-212 Kustwacht  
PH-IIB AT-16ND Harvard IIB KLuHV  
PH-LSK(?) AT-16ND Harvard IIB KLuHV  
PH-PAW PA-25-260 Pawnee CNE air (banner towing)  Het Engelse aerobatic team 'Global Stars' in actie. (Kees van Boven, Vlissingen 15 augustus 2018)


Sea King Mk.48 RS05 van de Belgische Luchtmacht. (Kees van Boven, Vlissingen, 15 augustus 2018)

- DEFENSIE
 Mooie opname van F-16AM J-005, genomen vanuit een KDC-10 van de KLu. (Cor van Gent, 12 april 2018)


- CHINOOK:
Af en toe werd een Chinook ingezet bij het blussen van natuurbranden de afgelopen zomer. Op 16 juli bijvoorbeeld tijdens een duinbrand in de buurt van Heemskerk.

- COUGAR:
Nadat men reeds enkele keren maar buiten had gebracht dat de Cougar helikopters van het Defensie Helikopter Commando afgestoten zouden worden, werd onlangs bekend dat deze heli’s nog tot 2030 in dienst zullen blijven.


- DASH 8:
De Kustwacht Caribisch Gebied op Curaçao liet de twee tot dan toe Canadees geregistreerde DHC.8 vliegtuigen in de maand mei inschrijven als PH-CGA & PH-CGB.
 F-16AM J-879 kreeg ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van 322 squadron op Leeuwarden een bijzonder fraaie staart. (Cor van Gent, Fairford, 15 juli 2018)
- F-16:
F-16BM J-369 raakte hoogspanningsleidingen en maakte een voorzorgslanding op Phoenix Sky Harbor in de Verenigde Staten op 11 februari 2018. Het vliegtuig werd overigens flink beschadigd.
In de maand juli vloog een Nederlandse F-16 vanaf Leeuwarden deels op biobrandstof. Men is van plan later dit jaar meerdere BioKero F-16’s op duurzame brandstof te laten vliegen. Het initiatief maakte deel uit van de duurzame weken in de provincie Friesland en het gaat om een SAF-blend, een brandstofmengsel met vijf procent brandstof die geproduceerd is op basis van gebruikte bakolie uit Californië.


- F-35A:
Eind 2019 zullen officieel de eerste acht F-35A’s geleverd worden naast de testmachines die nu al in de Verenigde Staten vliegen. Twee komen er op Volkel te staan en zes blijven voor opleidingsdoeleinden in Amerika.

Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten om geen extra toestellen aan te schaffen.
Ter opluistering van het jubileum van 322 squadron kwam de enige buiten de Verenigde Staten vliegende Starfighter op bezoek. De CF-104D LN-STF/104637 van de Noorse vereniging Friends of the Starfighter was enkele dagen op Leeuwarden te bewonderen en te horen bij aankomst en vertrek! (Bart Hoekstra, 26 juli 2018)


- F-104: Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het 322 squadron werd op de vliegbasis Leeuwarden een besloten bijeenkomst voor (oud-) medewerkers georganiseerd. Het hoogtepunt van de viering bestond uit het aanwezig zijn van de laatste vliegende Starfighter in Europa. De Noorse stichting Friends of the Starfighter heeft maar liefst dertien jaar gewerkt aan de in 1962 gebouwde Canadair CF-104D 104637 en op 28 september 2017 maakte het toestel met het toepasselijke kenmerk LN-STF haar eerste vlucht vanaf de vliegbasis Bodø. Op maandag 11 juni arriveerde de Staf onder grote belangstelling op Leeuwarden en een paar dagen later vertrok de machine weer naar het noorden.Defensie zette weer een aantal helikopters in om artiesten te vervoeren naar diverse festivals tijdens Bevrijdingspop 2018; we zien hier achter elkaar Cougar S-459, NH90 N 258, Cougar S-453, NH90 N 318 en Cougar S-444. (Cor van Gent, Gilze-Rijen, 5 mei 2018)AS 532 U2 Cougars S-444 (Cor van Gent, Gilze-Rijen, 5 mei 2018) en de S-453 in actie te Haarlem. (Marco de Bruin, 5 mei 2018)
NH90NFH N 318 was voor de gelegenheid voorzien van speciale FLEX FLIGHT stickers. (Cor van Gent, Gilze-Rijen, 5 mei 2018)


- KUSTWACHT:
Van een Duitse bron bereikte ons het bericht dat de Kustwacht met een ex Piirivalve Lennusalk (Police and Border Patrol) LET L-410-UVP Turbolet uit Estland gaat vliegen. Het gaat om de D-COSR (c/n. 810726) die momenteel bij Aerodata op Braunschweig onderhoud krijgt en aangepast wordt aan de Nederlandse eisen. Het toestel is ex ES-PLW, ES-EPA, 53+01, LSK 313.

- PC-7:
De L-01 maakte als “Diamond 11” een voorzorgslanding op Midden Zeeland op 20 maart 2018.

- US ARMY:
Voor Operation Atlantic Resolve bracht het schip de MV Endurance tientallen UH-60 en CH-47 helikopters en ongeveer 1.000 voertuigen van de 4th Combat Aviation Brigade uit Fort Sarson, Colorado, naar de Steinweg Botlek Terminal in de Rotterdamse haven. Op 20 juni werd aangemeerd en de meeste helikopters vlogen na ontscheping eerst naar Eindhoven, om vandaar verder te vliegen richting Duitsland.


- VETERANENDAG:
Op 30 juni vond in Den Haag weer de Veteranendag plaats met het bekende luchtdefilé, waaraan ditmaal werd deelgenomen door Chinook D- . . ., Cougar S- . . ., NH90NFH N . . ., Apache Q-29, F-16’s J-362, J-367, J-628 & J-644, Harvards PH-IIB & PH-LSK en AW139 PH-PXY.Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het 131 EMVO squadron kreeg de Pilatus PC-7 L-13 in juli een speciale staartbeschildering, die volgens de berichten in oktober weer verwijderd zal worden. (Johan Havelaar, Woensdrecht, 3 augustus 2018)
- BALLONNEN
 
 


Lindstrand LTL Series 1-160 PH-BUZ tijdens het TT Ballon Festival (Johan Hetebrij, Assen, 27 juni 2018) en Cameron A-300 PH-DFK.
(André Witsen, Enschede, 14 juli 2018)

 

Ter Hole 15.04.18 OO-BPT   Tilburg 12.07.18 PH-AAB
Woerden 28.04.18 PH-PAF geland naast A12   Dordrecht 13.07.18 PH-MMO
Berg en Terblijt 03.05.18 PH-BBV   Gorinchem 13.07.18 PH-GRR
Oosterhout 03.05.18 PH-GRK   Helmond 13.07.18 PH-LAV
Tatabánya, Hungary 03.05.18 PH-HDK   Loon op Zand 13.07.18 PH-TPH
Nistelrode 05.05.18 PH-LVC & PH-VOC   Maastricht 13.07.18 PH-GRZ
Goirle(?) 07.05.18 PH-GRZ   Oss 13.07.18 PH-GRV
Chaam 11.05.18 PH-RUT   Son 13.07.18 PH-MGP
Dussen 11.05.18 PH-MGP   Bavel 14.07.18 PH-GRV
Eindhoven 11.05.18 PH-AAA   Eindhoven 14.07.18 PH-GRR
Landgraaf 11.05.18 PH-LAP   Mill 14.07.18 PH-LVC
Eindhoven 15.05.18 PH-TPH   Langedijke 14.07.18 PH-RDF
’s-Hertogenbosch 15.05.18 PH-RKC   Tilburg 15.07.18 PH-GRV
Eindhoven 18.05.18 PH-AAA   Raamsdonksveer 16.07.18 PH-EVE
Eindhoven 19.05.18 PH-AAA   Enschede 17.07.18 PH-DFK
Boxtel 19.05.18 PH-GRV   Etten Leur 17.07.18 PH-TPH
Dordrecht 19.05.18 PH-DLB geland bij ’s-Gravendeel Asten 18.07.18 PH-VBL
Dordrecht 19.05.18 PH-PAF geland bij Strijen   Breda 18.07.18 PH-LAZ
Rotterdam Zuiderpark 19.05.18 PH-LFG   Echt 18.07.18 PH-OCA
Veenendaal 19.05.18 PH-GRM   Gassel 18.07.18 PH-LVC
Someren 26.05.18 PH-VBL   Hoogezand 18.07.18 PH-EPS
Berg en Terblijt 03.06.18 PH-JWG   Sittard 18.07.18 PH-GRZ
Eindhoven 03.06.18 PH-GRZ   Valkenburg (L) 18.07.18 PH-JWG
Goch 03.06.18 PH-LFG of PH-RKC   Breda 19.07.18 PH-LAZ
Grave 03.06.18 PH-LVC   Eindhoven 19.07.18 PH-AAA & PH-GRR
Mill 03.06.18 PH-VOC   Maastricht 19.07.18 PH-GRD
Rijkevoort 03.06.18 PH-ELM   Montfort (L) 19.07.18 PH-OCA
Sittard 03.06.18 PH-GRZ   Vortum-Mullem 19.07.18 PH-GRL
Weert 03.06.18 PH-MGP   Dongen 20.07.18 PH-GRL
Wijchen 03.06.18 PH-GRM   Uden 20.07.18 PH-TPH
Eindhoven 04.06.18 PH-TBE   Wanroij 20.07.18 PH-LVC
Chaam 06.06.18 PH-TBE   Breda 21.07.18 PH-VNL
Eindhoven 06.06.18 PH-AAA   Bavel 23.07.18 PH-BNN & PH-VNL
Elsendorp 06.06.18 PH-SUU   Deurne 23.07.18 PH-GRR
Heukelom 06.06.18 PH-RTK   Kapellenbrug 23.07.18 OO-BWO
Landgraaf 06.06.18 PH-LAP   Montfort 23.07.18 PH-OCA
Tilburg 06.06.18 PH-GRV   Oisterwijk 23.07.18 PH-BAP
Uden 06.06.18 PH-GRK   Rotterdam 23.07.18 PH-TPH
Kaatsheuvel 08.06.18 PH-TBE   Milsbeek 29.07.18 PH-LVC
Buren 09.06.18 PH-ENH   Tilburg 29.07.18 PH-GRR
Eindhoven 09.06.18 PH-GRR   Nuenen 30.07.18 PH-GRZ
Kaatsheuvel 09.06.18 PH-TBE   Veghel 30.07.18 PH-MNL
Leeuwarden 09.06.18 PH-ALQ   Brummen 01.08.18 PH-LVC
Nederasselt 09.06.18 PH-VOC   Breda 02.08.18 PH-DST
Oss 09.06.18 PH-GRR   Moordrecht 02.08.18 PH- * * *
Wanroij 09.06.18 PH-LVC   Breda 03.08.18 PH-VNL
Breda 10.06.18 PH-FVH   Capelle Schollevaar 03.08.18 PH-PAF
Heesch 10.06.18 PH-GRL   Capelle Schollevaar 05.08.18 PH-PAF, PH-SOR, PH- . . .
Landgraaf 10.06.18 PH-GRZ   Huissen 05.08.18 PH-LVC
Langenboom 10.06.18 PH-LCV   Hulst 05.08.18 OO-BLR, OO-BSK, PH-SND
Oosterhout 10.06.18 PH-GRR   Rotterdam The Hague 05.08.18 PH- . . ., PH- . . ., PH- . . .
Boekel 13.06.18 PH-SUU   Dordrecht 06.08.18 PH-RKC, PH-TPH
Brakel/Nieuwkerk 13.06.18 PH-RKC   Hulst 06.08.18 OO-BSK
Grave (?) 13.06.18 PH-LVC   Stevensbeek 06.08.18 PH-GRZ
Herkenbosch 13.06.18 PH-LKP   Breda 09.08.18 PH-PJW
Hoornsterzwaag 13.06.18 PH-RDF   Roosendaal 09.08.18 PH-TBE
Nabbegat 13.06.18 PH-NBB   Zevenbergen 09.08.18 PH-DST
Siddeburen 13.06.18 PH-GPS   Capelle Schollevaar 11.08.18 PH-GRR
Tegelen 13.06.18 PH-MGP   Maastricht 11.08.18 PH-GRD
Tilburg 13.06.18 PH-RKC of PH-TPH   Terhole 11.08.18 OO-BLR
Den Bosch 15.06.18 PH-MNL   Baarle Nassau 12.08.18 PH-DST
Maastricht 15.06.18 PH-GRZ   Deurne 12.08.18 PH-VBL
Montfort 15.06.18 PH-OCA   Eindhoven 12.08.18 PH-GRD
Oosterhout 15.06.18 PH-BMK, PH-LVC, PH-TPH   Linne 12.08.18 PH-OCA
Papendrecht 15.06.18 PH-PAF; geland bij Oud-Alblas   Nederweert 12.08.18 PH-GRR
Stevensbeek 15.06.18 PH-GRL   Vogelwaarde 12.08.18 PH-CJWKubíček BB51Z OO-BLR en Schroeder Fire Balloons G OO-BSK en dat is de tweede ballon met dit kenmerk.
(Walter de Groot, Terhole, 20 juni 2018 & Hulst, 5 augustus 2018)
 

Wamel 15.06.18 PH-ENH   Vorstenbosch 12.08.18 PH-LES
Dongen 16.06.18 PH-PWJ   Weeze (D) 12.08.18 PH-AYA
Eindhoven 16.06.18 PH-ABC   Capelle 15.08.18 PH-BRB, PH-NDB & PH- . . .
Voerendaal 16.06.18 PH-OCA   Goirle 15.08.18 PH-TBE
Den Bosch 17.06.18 PH-GRM   Groesbeek 15.08.18 PH-VOC
Eindhoven 17.06.18 PH-GRR   Rosmalen 15.08.18 PH-LES
Someren 17.06.18 PH-VBL   Boekel 17.08.18 PH-GRV
Uden 17.06.18 PH-GRV   Breda 17.08.18 PH-DST
Veghel 17.06.18 PH-SUU   Capelle 17.08.18 PH-GRM & PH-PAF
Geldrop 18.06.18 PH-TBE   Goor 17.08.18 PH-LVC
Tilburg 18.06.18 PH-RKC   Maastricht 17.08.18 OO-BLR
Capelle a/d IJssel 19.06.18 PH-SOR   Oosterhout 17.08.18 PH-TBE
Eindhoven 19.06.18 PH-RKC & PH-TPH   Tilburg 17.08.18 PH-APS
Gilze 19.06.18 PH-RKC of PH-TBE   Vogelwaarde 17.08.18 PH-CJW
Helmond 19.06.18 PH-GRZ   Capelle 18.08.18 PH-NDB
Velp 19.06.18 PH-GRM   Deursen 18.08.18 PH-LVC
Boekel 20.06.18 PH-LVC   Eindhoven 18.08.18 PH-MNM
Budel 20.06.18 OO-BYX   Maastricht 18.08.18 PH-GRR
Den Bosch 20.06.18 PH-FAJ   Rijsbergen 18.08.18 PH-GRL
Eindhoven 20.06.18 PH-RKC & PH-TPH   Tilburg 18.08.18 PH-TBE 
Erp 20.06.18 PH-SUU   Wanrooy 18.08.18 PH-AAA
Maastricht 20.06.18 PH-GRR   Boxmeer 20.08.18 PH-LVC
Terhole 20.06.18 OO-BLR   Capelle 20.08.18 PH-GRW
Tilburg 20.06.18 PH-GRL & PH-GRZ   Den Bosch 20.08.18 PH-GRK
Alphen a/d Rijn 23.06.18 PH-GRZ   Goirle 20.08.18 PH-GRZ
Cadier en Keer 23.06.18 PH-CUY   Gouda 20.08.18 PH-NDB
Demen 23.06.18 PH-LVC   Sint-Michielsgestel 20.08.18 PH-RKC of PH-LFG
Den Bosch 23.06.18 PH-FUK   Venhorst 20.08.18 PH-VDB
Eindhoven 23.06.18 PH-AAA   Zevenberken 20.08.18 PH-VNL
Maastricht 23.06.18 PH-GRR   Putbroek 21.08.18 PH-OCA
Sint-Oedenrode 23.06.18 PH-JBA & PH-TPH   Arnhem 22.08.18 PH-ZKB
Breda 24.06.18 PH-VNJ   Capelle 22.08.18 PH-GRW
Eindhoven 24.06.18  PH-FAJ   Echt 22.08.18 PH-OCA
Oisterwijk 25.06.18 PH-TPH   Gilze 22.08.18 PH-RKC
Wijchen 25.06.18 PH-MGP   Maastricht 22.08.18 PH-GRR
Oss 26.06.18 PH-GRK & PH-TBE   Uden 22.08.18 PH-GRV
Sint-Willebrord 26.06.18 PH-GRV   Sittard 26.08.18 PH-GRR
Vught 26.06.18 PH-RKC   Berlicum 30.08.18 PH-BAP
Oisterwijk 27.06.18 PH-MNL   Den Bosch 30.08.18 PH-NEL
Wijchen 28.06.18 PH-VOC   Eindhoven 30.08.18 PH-AAZ
Gilze 29.06.18 PH-FVH   Kaatsheuvel 30.08.18 PH-GRK, PH-GRL, PH-GRR
Wijchen 29.06.18 PH-RBV   Rosmalen 30.08.18 PH-GRD
Den Bosch 03.07.18 PH-GRK   Schijndel 30.08.18 PH-NVZ
Haaren 03.07.18 PH-RKC   Spijkenisse 30.08.18 PH-PAF
Horst 03.07.18 PH-TBE   Capelle a/d IJssel 31.08.18 PH-WBI
Nederweert 03.07.18 PH-FAJ   Groningen 31.08.18 PH-VNK
Den Bosch 04.07.18 PH-FUK   Klarenbeek 31.08.18 PH-JVS
Echt 04.07.18 PH-OCA   Oss 31.08.18 PH-ABC
Helmond 04.07.18 PH-GRZ   Oudenbosch 31.08.18 PH-GRK
Oisterwijk 04.07.18 PH-RTK   Overloon 31.08.18 PH-GRR
Hilvarenbeek 05.07.18 PH-GRR   Rotterdam Zuiderpark 31.08.18 PH-PAF; geland bij Strijen
Maastricht 05.07.18 PH-GRZ   Rijen 31.08.18 PH-TBE
Maria-Hoop 06.07.18 PH-OCA   Simpelveld 31.08.18 PH-CUY, PH-LAP, PH-ZLB
Oisterwijk 05.07.18 PH-TRH   Spoordonk 31.08.18 PH-BAP & PH-PGM
Sint-Anthonis 06.07.18 PH-GRZ   Vught 31.08.18 PH-GRL
Empel 07.07.18 PH-GRV   Bavel 01.09.18 PH-BST
Norg 07.07.18 PH-GDR   Cadier en Keer 01.09.18 PH-OCA
Sittard 07.07.18 PH-GRZ   Gemert 01.09.18 PH-RTK
Tilburg 07.07.18 PH-RUT   Groningen 01.09.18 PH-VNK
Uden 07.07.18 PH-GRR   Tilburg 01.09.18 PH-GRZ
Woerden 07.07.18 PH-PAF   Oirschot 02.09.18 PH-RKC
Tilburg 09.07.18 PH-PJW   Tilburg 02.09.18 PH-GRZ
Vogelwaarde 09.07.18 PH-CJW   Oosterhout 03.09.18 PH-RKC

 

Cameron Z-180 PH-JLJ en Colt 77A PH-JOU. (Bart Hoekstra, Colmschate 26 juli 2018 & Johan Hetebrij, Joure,25 juli 2018)