ADAC H145 D-HADC zal later dit jaar ingeschreven worden als D-HYAH. (Alexander Schelbergen)
 
 

Ik was een poosje geleden een paar dagen in München en had van te voren al een beetje rond gekeken of er wat in de buurt was voor als het rustig zou zijn op de luchthaven München.

Ik had op internet gezien dat er een trein van München naar Donauwörth gaat en meestal zijn er wel wat helikopters te vinden bij deze fabriek van Airbus Helicopters.

Dus zo ging ik ‘s morgens na een rondje op München voor de Air Canada Boeing 787, richting Hauptbahnhof om daar over te stappen op de trein naar Donauwörth. Na een voorspoedige treinreis van anderhalf uur kwam ik in daar aan. Ik had op internet gezien dat de luchthaven achter het station ligt en dus gemakkelijk is te vinden. Na een korte wandeling om het station heen en onder de spoorlijn door gegaan te zijn, waren de hangaars al meteen zichtbaar. Helaas is er van de weg af weinig te zien in de hangaars. Bij de poort staat een MBB BO 105 op een paal zonder registratie, maar die is van buitenaf bijna niet vrij op foto te zetten. Op Google maps had ik al gezien dat de weg langs het veld misschien wel mogelijkheden bood, maar helaas overal zit gaas voor het hek, zodat foto's maken zeer lastig is. Na de baan voorbij gegaan te zijn (ook een hek met gaas) richting de weg gelopen die er langs loopt, parallel aan de baan. Vlak voor de baan gaat het hek naar rechts, parallel aan de baan. Langs het hek loop je tussen het hek en de bosjes door en na een paar loodsen en twee proefdraaiplaatsen voor motoren, kwam ik bij een open plek waar vandaan de bijgaande foto's zijn gemaakt en je redelijk overzicht heb over het platform en de hangaars. Heb daar iets van anderhalf uur gestaan en in de tussentijd meerdere helikopters gezien en op foto gezet. Helaas werd er maar met eentje gevlogen.
 

Tussen haakjes het constructienummer en de eventuele nieuwe registratie als die te lezen was op de helikopter:  
(D-HDDZ) MBB BO 105CB Airbus Helicopters (op een paal bij de poort)    
D-HADC H145 ADAC  (20079; D-HYAH)    
D-HADM H145 Airbus Helicopters  (20031)    
D-HEEX EC 135 Airbus Helicopters  (1)    
D-HTSC EC 135 Airbus Helicopters      
D-HECO EC 135 Australian Navy  (1217; N52-005)    
D-HADL H145 Thai Army  (20057)    
D-HCBR H145 Airbus Helicopters  (20077)    
D-HADS H145 Airbus Helicopters      
D-HADI H145 Airbus Helicopters  (20018)    

 
 

De Thai Army zal over een tijdje deze H145 D-HADL in gebruik nemen. (Alexander Schelbergen)


EC 135 D-HECO wordt in de toekomst N52-005 bij de Australische Marine. (Alexander Schelbergen)

  
  

Credits: Alexander Schelbergen