1103      Grumman S-2F Tracker     Royal Thai Navy (André Wadman)

 
 

U- Tapao is een marine basis in Thailand, drie uur rijden ten zuiden van Bangkok. De stad Sattahip waarbij de luchthaven en de marine haven liggen, wordt gedomineerd door de Thaise Marine.1206      Lockheed VP-3T Orion      Royal Thai Navy (André Wadman)


1265      Grumman HU-16B Albatross           Royal Thai Navy (André Wadman)


U-Tapao was tijdens de Vietnam oorlog een uitvalsbasis voor Amerikaanse B-52’s, die van hieruit doelen in Vietnam bombardeerden. Ook de schepen van de Amerikaanse vloot lagen veel in de marinehaven van Sattahip als men niet aan oorlogshandelingen deelnam. De stad Pattaya, die op een half uurtje rijden van Sattahip ligt, is daardoor ontstaan, vooral als uitgaanscentrum voor de Amerikaanse militairen. Na de terugtrekking van de Verenigde Staten had de Thaise Marine een enorme vliegbasis en marine haven ter beschikking en Pattaya ontwikkelde zich verder als een toeristische trekpleister met zijn ruim aanwezige uitgaansleven en stranden.
1302      Cessna O-1G Bird Dog     Royal Thai Navy (André Wadman)


1308      Cessna U-17B     Royal Thai Navy (André Wadman)


Eind vorige eeuw is men voorzichtig begonnen met het vercommercialiseren van het vliegveld U-Tapao. Er werd gestart met vluchten van Bangkok Airways naar diverse bestemmingen binnen Thailand.
Inmiddels heeft men wat meer lijndiensten, nationaal en internationaal, maar druk is het er (nog) niet. Op de grote platforms staan diverse airliners stored. Militair wordt de basis nu vooral gebruikt door de Dorniers en ander (klein) marine materiaal, maar veel is het zeker niet. De Corsair II en Harrier jets die je in het verleden veel zag rondvliegen, waarbij men schietoefeningen boven zee deed, zijn allemaal buiten gebruik gesteld.
1403      Vought A-7E Corsair II       Royal Thai Navy (André Wadman)


1406      Vought A-7E Corsair II       Royal Thai Navy (André Wadman)


1416      Vought TA-7C Corsair II    Royal Thai Navy (André Wadman)


Als je de luchthaven op rijdt, moet de bestuurder zijn pas inleveren aan de militaire wachtpost. Fotograferen op het luchtvaartterrein, zowel aan land- als aan airside is dan ook streng verboden.

In het verleden was er een museum met een aantal toestellen die gewoon buiten stonden in weer en wind. Een aantal jaren geleden heeft men alles in opslag gezet en werd met opknappen van de toestellen gestart.
Eind 2015 is men begonnen met het herinrichten van het museum en het omvat momenteel een groot veld met een tiental vliegtuigen, maar ik denk dat daar in de toekomst meer bijkomt. Ze staan ruim opgesteld zodat fotograferen dan ook prima gaat en dat wordt alleen op deze plek toegestaan.
2102      Douglas C-47D Skytrain   Royal Thai Navy (André Wadman)


2109      Government Aircraft Factories N24A Nomad               Royal Thai Navy (André Wadman)


Om bij het museum te komen, moet je de hoofdingang van de Royal Thai Navy hebben. Die is gemakkelijk te vinden omdat er een Grumman Albatross amfibie als poortwachter bij staat. Na het laten zien van diverse papieren kun je de wacht passeren. Na het bezoek wel even afmelden bij de wachtpost in het gebouwtje naast de poort.
Er is overigens geen museumgebouw op het terrein en de toegang is gratis.
2305      Bell 214ST           Royal Thai Navy (André Wadman)


3101      Hawker Siddeley TAV-8S Harrier   Royal Thai Navy (André Wadman)

 


Naast het stationsgebouw staat een fraaie Harrier AV-8S (3105) als gateguard opgesteld. De foto stamt uit 2010 maar uit betrouwbare bron weet ik dat hij er nog steeds staat. Wel even opletten dat je niet teveel opvalt als je hem vastlegt. (André Wadman)

     

Credit: André Wadman